86-ukrayintsiv-vvazhayut-zelenskogo-efektivnim-yak-verkhovnogo-golovnokomanduvacha-opituvannya

86% українців вважають Зеленського ефективним як Верховного Головнокомандувача - опитування

 • 924889 переглядiв

КИЇВ. 23 червня. УНН. У червні 2023 року 86% українців заявили, що Володимир Зеленський ефективно виконує обов’язки Верховного Головнокомандувача. До війни цифри підтримки були значно менші, повідомляє Київський міжнародний інститут соціології, пише УНН.

Деталі

У листопаді 2021 року і січні 2022 року Київський міжнародний інститут соціології (КМІС)  проводив опитування, чи здатен В. Зеленський ефективно спрацювати як Верховний Головнокомандувач та організувати оборону країни. Тоді трохи більше третини респондентів (36% і 31% відповідно) підтримували дії Президента. Через більш як рік війни думка громадськості змінилась – на сьогодні 86% українців підтримують Зеленського.

Як зазначив заступник директора КМІС Антон Грушецький, зміна думки громадян щодо роботи Зеленського демонструє декілька важливих тенденцій у суспільних настроях. 

По-перше, підтверджується концепція згуртування населення довкола лідера у дуже важких ситуаціях, особливо - під час війни. До середини лютого 2022 року рівень довіри та схвалення діяльності Зеленського знижувався, проте після вторгнення рф показники різко зросли. «Зеленський наразі сприймається українцями "на своєму місці" та є одним із символів опору окупантам",- сказав Антон Грущецький.

По-друге, найвищий рівень довіри та схвалення серед населення зараз мають Зеленський та Валерій Залужний, каже соціолог. Переважна більшість українців вірять, що політичне та військове керівництво діють злагоджено. 

І по-третє, хоча думка громадськості є важливою, але щодо багатьох питань населення може помилятися, зазначає Антон Грушецький. «Дуже часто політики навіть на референдуми виносять питання, з яких точаться дискусії між експертами ("президентсько-парламентською чи парламентсько-президентською має бути Україна", "який парламент краще для країни - однопалатний чи двопалатний" тощо). У цьому випадку українці спочатку здебільшого не вірили у Зеленського як головнокомандувача, проте після широкомасштабного вторгнення кардинально змінили свої погляди і наразі після майже півтора року війни зберігають упевненість у ньому", - зазначив Грушецький.

Додатково

Київський міжнародний інститут соціології провів власне опитування 26 травня - 5 червня 2023 року серед 1029 респондентів. Опитування не проводилося на території окупованого Криму та Донбасу, а також з громадянами, які виїхали за кордон після 24 лютого 2022 року.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    У російському курську нічна “бавовна”

     • 1835703 переглядiв