ukenru
2-grudnya-mizhnarodniy-den-borotbi-za-skasuvannya-rabstva

2 грудня – Міжнародний день боротьби за скасування рабства

 • 32792 переглядiв

КИЇВ. 2 грудня. УНН. Сьогодні Міжнародний день боротьби за скасування рабства, Міжнародний день модельної залізниці, Всесвітній день комп’ютерної грамотності, День Незалежності Об’єднаних Арабських Еміратів та День пам’яті святого пророка Авдія, інформує УНН.

Міжнародний день боротьби за скасування рабства

Першою у світі міжнародною угодою, яка засудила рабство, була Декларація, ухвалена 1815 року на Віденському конгресі. Мета документу - припинення торгівлі людьми в регіоні Атлантики, звільнення рабів в колоніях, які належали країнам Європи та в США.

У січні 1947 року Комісія з прав людини, яку очолювала Елеонора Рузвельт, розпочала працювати над історичним документом. Після двох років засідань, внесення кількасот поправок та більше ніж тисячі голосувань, Комісія створила документ, де перераховано всі права, які мають чоловіки та жінки на нашій планеті.

Загальну декларацію з прав людини, 4 стаття якої проголошує заборону рабства в усіх його видах, було ухвалено 10 грудня 1948 року.

2 грудня 1949 року на сесії Генасамблеї ООН було ухвалено Конвенцію про боротьбу з торгівлею людьми та з експлуатацією проституції третіми особами. Відтоді 2 грудня в усьому світі — Міжнародний день боротьби за скасування рабства.

Міжнародний день модельної залізниці

Наприкінці XIX століття брати Ойген та Карл Меркліни, власники німецької компанії з виробництва іграшок, вперше презентували залізницю у мініатюрі на Лейпцизькому ярмарку. Це був локомотив з вагонами, який завдяки вбудованому годинниковому механізму розвертався на коліях у формі вісімки. Новинка відразу ж стала предметом інтересу дітей та дорослих.

Щоб повернути визнання залізниці в мініатюрі та надихнути нових фанатів на це хобі, з ініціативи німецької телепрограми про залізничні подорожі та європейської спільноти моделістів залізниць було встановлено щороку 2 грудня святкувати Міжнародний день модельної залізниці.

Всесвітній день комп’ютерної грамотності

Щороку другий день грудня припадає на Всесвітній день комп’ютерної грамотності (World Computer Literacy Day).

Його започаткували 2001 року в Індії. Одна зі столичних IT-компаній вирішила відсвяткувати 20 років свого існування та відреагувати на результати дослідження рівня цифрової обізнаності, які засвідчили, що у світі активні користувачі комп’ютерної техніки - чоловіки. Тому метою спеціалістів компанії стало заохочення жінок та дітей країни до вивчення основ цифрової грамотності. Згодом свято стало популярним за межами країни.

День незалежності Об’єднаних Арабських Еміратів

2 грудня Об’єднані Арабські Емірати святкують День незалежності або Аль-Ід Аль Ватані. До 1971 року це об’єднання називалося "Договірний Оман" , до нього належало дев'ять шейхств, які перебували під мандатом Великої Британії.

День пам’яті святого пророка Авдія

У православних вірян 2 грудня – День вшанування пам’яті святого пророка Авдія. Один із 12 малих пророків, якого вважали покровителем домашнього вогнища. Його ім’я у перекладі з єврейської звучить як "служитель Богу", а у народі називали Авдієм-дбайливцем.

Іменини

День Ангела сьогодні святкують: Аза, Адріан, Порфирій, Герасим, Денис, Григорій, Валентин, Ігнатій, Веніамін, Сергій, Петро, Дмитро, Олександр, Михайло, Іван, Федір, Костянтин, Іларіон.

Українські Національні Новини

Суспільство