14-bereznia-mizhnarodnyi-den-richok-vsesvitnii-den-nyrky

14 березня: Міжнародний день річок, Всесвітній день нирки

 • 25472 переглядiв

Сьогодні, 14 березня, у багатьох країнах світу відбуваються різноманітні заходи з нагоди Міжнародного дня річок або боротьби проти гребель. Подія була започаткована з метою підвищення поінформованості суспільства щодо негативного впливу гребель на екосистеми річок та залучення людства до боротьби з греблями.

Сьогодні, 14 березня, у багатьох країнах світу відбуваються різноманітні заходи з нагоди Міжнародного дня річок або боротьби проти гребель, пише УНН.

Подія була започаткована з метою підвищення поінформованості суспільства щодо негативного впливу гребель на екосистеми річок та залучення людства до боротьби з греблями.

Із 177 найбільших рік світу (1 тис. км довжиною і більше) тільки третина не мають дамб та інших споруд на своєму головному руслі. 21 велика ріка вільна в своїй течії від витоку до гирла.

Незарегульованими залишаються ще 43 великих приток великих рік, таких як Конго, Амазонка і Лєна. Будівництво дамб на річках – небезпечна тенденція, яка загрожує природі всієї планети.

Також сьогодні, у другий четвер березня, можна долучитися до Всесвітнього дня нирки.

Щодня середня людська нирка фільтрує від 112 до 144 літрів крові та виробляє від 0,94 до 1,7 літрів сечі на день. Нирки діють як фільтр, видаляючи відходи та зайву рідину з організму. Нирки також виробляють гормони, які регулюють різні функції організму.

До факторів ризику захворювання нирок належать: діабет, високий кров'яний тиск і вік 60 років і старше. У нормі нирки мають розмір кулака або 10-12 сантиметрів.

Ще сьогодні можна долучитися до декількох свят пов’язаних з наукою, зокрема, з математикою.

З нагоди дня народження видатного науковця Альберта Ейнштейна, який з’явився на світ 14 березня 1879 року, сьогодні відзначаються День запитань та День генія.

Окрім цього, сьогодні відзначається Міжнародний день числа "Пі". Подію вигадав фізик Ларрі Шоу в 1987 році, зрозумівши, що за американською системою дата 14 березня записується як 3.14, таким чином збігаючись з початком математичної константи.

"Пі" – це відношення довжини кола до діаметра. Воно було відоме ще у давньому світі – Архімед підрахував його точно, а в 1706 році виник сам символ числа – "Пі" .

Згодом у День числа "Пі" було вирішено відзначати ще й День математики.

З 2013 року у другий четвер березня відзначається Міжнародний день шкільного харчування.

За даними Всесвітньої продовольчої програми, щодня 370 мільйонів дітей у всьому світі отримують харчування в школах, яке надає їх уряд.

Щороку Всесвітня продовольча програма забезпечує шкільним харчуванням або пайками додому близько 17 мільйонів дітей у більш ніж 60 тисячах шкіл світу.

За церковним календарем сьогодні День пам’яті святого Бенедикта, який жив у ІV-V століттях.

Бенедикт народився у заможній родині, отримав гарну освіту. Коли Бенедикту виповнилося 20 років, він вирішив присвяти своє життя служінню Господу, і оселився на самоті у горах, де практично весь час проводив у молитвах.

Поступово у Бенедикта з’явилося багато учнів та послідовників. Він заснував монастир та усім відомий Орден бенедиктинців.

Іменини 14 березня святкують Бенедикт, Ростислав, Михайло.

Захар Подкидишев

УНН Lite

Популярні

З початку доби відбулося 128 бойових зіткнень - Генштаб

 • 41216 переглядiв

Українська ІТ-Армія провела масштабну операцію

 • 33771 переглядiв

Новини по темі

14 березня: Міжнародний день річок, Всесвітній день нирки

 • 25472 переглядiв

На Сумщині рф вдарила безпілотниками та ракетами

 • 30014 переглядiв

Терехов повідомив про вибух у Харкові

 • 27730 переглядiв

Ворожий БпЛА впав у середмісті Харкова: без постраждалих

 • 28135 переглядiв

ворожі БпЛА "Шахед" зафіксовані в Сумській область

 • 28363 переглядiв