ukenru
10-chervnya-sogodni-vidznachayut-vsesvitniy-den-moroziva

10 червня: сьогодні відзначають Всесвітній день морозива

 • 83885 переглядiв

КИЇВ. 10 червня. УНН. Сьогодні, 10 червня, відзначають Всесвітній день морозива, Міжнародний день Модерну, День кулькової ручки. Про це пише УНН.

Свято

У всьому світі, 10 червня, відзначають День морозива. Його святкують цього дня, бо збереглися дані, що саме з 10 червня морозиво стало продаватися в масовому порядку. Точна ж дата появи цих ласощів не відома, бо ще в стародавні часи люди навчилися змішувати фруктовий сік із льодом, що теж можна назвати одним із різновидів морозива.

 Існує легенда, що під час перських походів морозивом ласував сам Олександр Македонський. Не гребував цими ласощами і Марко Поло, який захопився ними в Китаї. Потім він став поширювати рецепти серед земляків-кулінарів.

Один із цих кулінарів згодом готував морозиво для гостей, присутніх на прийомах Катерини Медичі. Відомо, що до складу цих солодощів входив мандариновий сік, сам же рецепт суворо охоронявся. Незважаючи на це, морозиво незабаром стало поширеним.

Всесвітній день модерну відзначають задля пропаганди мистецтва високого стилю модерн в архітектурі, живописі, музиці, поезії тощо, а також для збереження його спадщини. Цього дня заведено проводити виставки, мистецькі конкурси, екскурсії, читання поезії та подібні заходи. 

Вперше був організований в 2013 році Угорським музеєм декоративного мистецтва IMM, Будапешт, у співпраці з журналом Szecessziós. Ці червневі заходи у першій декаді місяця мають традиційний щорічний характер.

День кулькової ручки. У червні 1943 року угорські винахідники брати Біро, Ласло і Дьyoрджі стали власниками патенту США на кулькову ручку. 

Попри існуючу нині конкуренцію у вигляді комп'ютерного Ворду і реальних гелевих та масляних чорнил є випадки, коли без кулькової ручки – просто нікуди. Як і раніше вона – лідер на партах школярів та для підпису документів чи написання заяв.

Релігійне свято

10 червня віряни вшановують пам’ять преподобного Микити Халкідонського (Гусятника). У народі святий отримав прізвисько Гусятник тому, що його вважають сторожем маленьких гусенят. Друга поширена назва свята – день Духів полудня – присвячена істотам, що володіють надприродними силами. Цей день ідеально підходить для того, щоб приготувати різні страви з гуски. Також день відмінно підходить для переїздів, подорожей, довгих відряджень і поїздок.

Головна прикмета дня: якщо на Микиту стоїть тепла безвітряна погода, восени буде хороший урожай.

У цей день іменини святкують: Гнат, Денис, Дмитро, Захар, Микита, Микола, Макар, Павло.

Українські Національні Новини

УНН Lite