ukenru
zakonoproiekt-hetmantseva-pro-klub-biloho-biznesu-stvoryt-rezervatsiiu-dlia-obranykh-biznes-ombudsmen

Законопроєкт Гетманцева про "клуб білого бізнесу" створить резервацію для обраних – бізнес-омбудсмен

 • 17709 переглядiв

Бізнес-омбудсмен Роман Ващук розкритикував ініційований Гетманцевим законопроект про "клуб білого бізнесу", заявивши, що він створить резервацію для еліти замість того, щоб вирівняти умови для всього бізнесу.

В Україні потрібно вирівнювати умови для ведення бізнесу, а законопроєкт за ініціативи голови податкового комітету Ради Данила Гетманцева про "клуб білого бізнесу" навпаки створить резервацію для обраних. Таку думку висловив бізнес-омбудсмен Роман Ващук, передає УНН.

Гетманцев у своєму Telegram-каналі повідомив, що разом з колегами підготував законопроєкт про "клуб білого бізнесу". За його словами, суть документа в тому, що "якщо підприємець відповідає простим та прозорим критеріям щодо рівня сплати податків вище середнього по галузі та вищого за середні по галузі рівня зарплати, податковий контроль у вигляді перевірок за ним не здійснюється. Це поза іншими перевагами. Перелік переглядається щокварталу". Крім того, законопроєктом пропонується запровадити податкових нянь.

"Я думаю, треба вирівнювати поле для всіх бізнесів… Нам потрібно міняти взагалі підхід, а не створювати резервацію для обраних", - зазначив Ващук

За його словами, податкові няні, запровадження яких передбачає законопроєкт про "клуб білого бізнесу", не змінять ситуацію в податковій системі. 

Водночас Ващук презентував розслідування, яке провела Рада бізнес-омбудсмена щодо податкових перевірок в Україні. Для цього проаналізували понад тисячу скарг бізнесу на податкові перевірки, починаючи з 2017 року, статистичні показники Державної податкової служби та її звіти.

"Клуб проклятих" або які ризики несе в собі законопроєкт Гетманцева про "клуб білого бізнесу"12.04.24, 09:00 • [views_0]

"Ми бачимо певну презумпцію злої волі зі сторони податкової і зі сторони держорганів. Тобто платник податків – це потенційний порушник податкового законодавства радше, ніж законослухняний платник, який може допустити якісь помилки і якому треба допомогти", - розповів Ващук під час презентації результатів дослідження.

Він також додав, що наразі рівень довіри бізнесу до податкової дуже низький.

Ващук підкреслив, що система податкових перевірок в Україні велика і в результаті їх проведення суди розглядають десятки тисяч справ на рік. "Надходження від них становить менш як 1% від нарахованих грошових зобовʼязань до загального зведеного українського бюджету. 99%+ українського бізнесу сплачує податки добровільно", - повідомив він.

Крім того, за його словами, податківці все частіше в результаті перевірок складають акти про порушення, допущені підприємствами і штрафують компанії. "Якщо настільки багато ходять, перевіряють і донараховують, то тоді можна сподіватися, що це мало б заповнити всякі діри в бюджеті. Я думаю, що багато хто в бізнесі думає, що прийшли (податківці – ред.) і наповнюють бюджет. Але, як ми бачимо, з великої хмари малий дощ", - розповів Ващук.

Бізнес-омбудсмен зазначив, що, починаючи з 2017 року, жодного разу надходження до бюджету від донарахувань податкової не становлять більше ніж 16% від того, що було "накопано, знайдено чи домальовано" податківцями під час перевірок.

Нагадаємо

Комітет Верховної ради України з питань фінансів, податкової та митної політики рекомендуватиме парламенту ухвалити в першому читанні законопроєкт про "клуб білого бізнесу", що може узаконити віднесення підприємств до ризикових і блокування їхніх накладних. На думку економічного експерта Юрія Гаврилечка, законопроєкт Гетманцева порушує Конституцію України та створює дискримінаційні умови у бізнес-середовищі.