zaborona-biznesu-konvertuvaty-valiutni-kredyty-u-hryvni-shkodyt-ekonomichnii-aktyvnosti-v-ukraini-yuryst

Заборона бізнесу конвертувати валютні кредити у гривні шкодить економічній активності в Україні - юрист

 • 63885 переглядiв

Адвокат Назарій Адамчук вважає, що заборона на конвертацію валютних кредитів у гривню негативно впливає на економічну активність. Експерти пропонують пом'якшити цю заборону, дозволивши індивідуальні рішення.

Заборона Національного банку України на конвертування валютних кредитів у гривню для бізнесу негативно позначається на економічній активності, адже її не можна обійти, навіть якщо банку і клієнту вдалося домовитися. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив адвокат, партнер "Алєксєєв, Боярчуков та партнери" Назарій Адамчук.

Постановою Правління Національного банку України введено імперативну заборону на реструктуризацію кредитів в іноземній валюті (навіть, якщо банк погоджується на таку реструктуризацію). Вказану імперативну заборону неможливо обійти, навіть, якщо наявна згода обох сторін кредитного договору. Вказане обмеження НБУ негативно позначається на економічній активності, однак її неможливо обійти, тому залишається лише чекати скасування відповідної заборони з боку Нацбанку

- зазначив Адамчук.

За його словами, вказана постанова була прийнята ще на початку повномасштабного вторгнення, а тому її готували "фактично на коліні". Звісно після того, у постанову вже вносили зміни, але конвертувати кредити бізнесу у національну валюту так і не дозволили.

Як говорять у коментарях УНН експерти, постанову про заборону конвертувати валютні кредити у гривні для бізнесу не обов’язково скасовувати, але варто пом’якшити. Зокрема, дозволити банку і клієнту в індивідуальному порядку вирішувати це питання.

Заборона НБУ на реструктуризацію валютних кредитів: як це впливає на підприємців17.07.24, 10:19

Додамо

Український бізнес з початку повномасштабного вторгнення продемонстрував стійкість і готовність швидко підлаштовувати роботу під поточні виклики.

У випадку з забороною конвертувати валютні кредити у гривню український бізнес нерідко вдається до непопулярних кроків, щоб лишитися на плаву та не втратити все.

Одними з представників українського бізнесу, що мають валютний кредит, який тягнеться ще з 2006 року, є власники столичного ТРЦ "Гулівер". До речі, на момент отримання кредиту компанія, що отримала позику, мала інших власників. Кризи 2008 та 2014 років завдали непоправного удару бізнесу, що кредитувався у валюті. Це призвело до того, що теперішні власники "Гуліверу" були змушені піти у 2020 році на реструктуризацію боргу. Однак, конвертувати кредит в гривні тоді не вдалося.

Популярні

Новини по темі

Графіки відключень світла скасовані до 16:00 - ДТЕК

 • 13963 переглядiв