yakscho-rosiya-ne-rozblokuye-ukrayinski-porti-svitu-zagrozhuye-golod-oon

Якщо росія не розблокує українські порти, світу загрожує голод - ООН

 • 167280 переглядiв

КИЇВ. 17 квітня. УНН. В Організації Об'єднаних Націй наголосили, що блокада російськими військами українських портів на Чорному морі може спровокувати глобальну продовольчу катастрофу, що призведе до голоду в світі, політичної нестабільності та масової міграції, інформує УНН з посиланням на New York Times.

Деталі 

Виконавчий директор Всесвітньої продовольчої програми ООН Девід Бізлі повідомив, що сховища України переповнені зерном, яке у звичайний рік допомагає нагодувати 400 мільйонів людей по всьому світу, але через розв'язану росією війну проти України ланцюжок поставок був порушений, і порти не можуть нормально працювати поблизу центру зони бойових дій.

Бізлі здійснив чотириденний візит в Україну для вивчення способів доставки продовольства приблизно 1 мільйону жителів міст, що знаходяться в російській блокаді, а також для розгляду ширшої загрози глобальним ринкам продуктів харчування.

Проблема глобальних поставок продовольства полягає в тому, що українські порти Одеса, Чорноморськ, Південний і Миколаїв на узбережжі Чорного моря зараз не відкриті через очікуваний наступ росії.

Він також наголосив, що дзвонив російській стороні та письмово виклав свої побоювання, проте кремль не відповів на жодне з попереджень ООН.

"Саме тут має втрутитися міжнародне співтовариство і прийняти дуже серйозні рішення про захист портів в гуманітарних цілях і відкриття портів для всього світу. Тому що весь світ заплатить ціну, якщо ми не відкриємо порти", - сказав він.

За словами представника ООН, нині голод загрожує близько 45 мільйонам людей в 38 країнах через сукупні втрати від воєн, посух і пандемії коронавірусу. Вплив російсько-української війни на ціни на продовольство, паливо і транспортні витрати ще більше збільшать це число й обмежить можливості ООН з надання їм допомоги.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Війна в Україні може призвести до злиднів та голоду понад 1,7 млрд людей – ООН.

Бізлі сказав, що операційні витрати на продовольчу програму ООН зросли на 71 мільйон доларів на місяць, що означає, що організація зможе нагодувати на 4-5 мільйонів людей менше на рік тільки через збільшення витрат. Більш тривожною загрозою є довгостроковий виклик глобальним ринкам продовольства.

За його словами, українські фермери все ще можуть зібрати урожай, який допоможе нагодувати голодуючих у світі, якщо війна припиниться зараз, але не в тому випадку, якщо південні порти та чорноморські морські шляхи залишаться закритими.

Він закликає лідерів країн "Великої сімки" і уряди інших держав повернути у виробництво невикористовувані сільськогосподарські угіддя, щоб компенсувати можливу втрату українських і російських запасів продовольства. Однак попередив, що нестача їжі на світовому ринку і подальший різкий стрибок цін на продовольство означало б катастрофу для бідних країн.

"У вас буде голод, смерть і голод. У вас буде дестабілізація кількох народів і у вас буде масова міграція", - заявив представник ООН.

Нагадаємо 

Всесвітня продовольча програма ООН (ВПП) закликала забезпечити їй доступ до мешканців оточених російськими загарбниками українських міст, оскільки їм може загрожувати голодна смерть.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі