verkhovniy-lider-iranu-vpershe-prokomentuvav-protesti-i-zvinuvativ-ssha-ta-izrayil

Верховний лідер Ірану вперше прокоментував протести і звинуватив США та Ізраїль

 • 154957 переглядiв

КИЇВ. 3 жовтня. УНН. Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї в понеділок звинуватив заклятих противників США та Ізраїль у розпалюванні хвилі загальнонаціональних заворушень, спричинених смерті Махси Аміні, пише УНН.

Цитата

"Я чітко заявляю, що ці заворушення та відсутність безпеки були спровоковані Америкою та окупаційним хибним сіоністським режимом, а також їх платними агентами за допомогою деяких віроломних іранців за кордоном", - сказав верховний лідер.

Деталі

У своїх перших публічних коментарях після смерті Аміні 83-річний Хаменеї підкреслив, що поліція має "протистояти злочинцям".

"Смерть молодої жінки розбила нам серце, - сказав Хаменеї. - Але що ненормально, то це те, що деякі люди без доказів чи розслідування зробили вулиці небезпечними, спалили Коран, зняли хіджаби з жінок під чадрою та підпалили мечеті та автомобілі".

Контекст

22-річна Аміні була оголошена мертвою 16 вересня, через кілька днів після того, як поліція моралі затримала курдську іранку за нібито порушення правил, які змушують жінок носити хіджаб і скромний одяг.

Гнів із приводу смерті Аміні спровокував найбільшу хвилю протестів, які вразили Ісламську республіку.

Занепокоєння посилилося через нічні репресії проти студентів престижного Технологічного університету Шаріфа в Тегерані, де, за повідомленнями місцевих ЗМІ, поліція з охорони громадського порядку, озброєна сталевими палиицями, застосувала сльозогінний газ проти сотень студентів.

"Жінка, життя, свобода!" - кричали студенти, а також "студенти віддають перевагу смерті приниження", повідомляє інформаційне агентство Mehr.

Повідомлялося також про протести в інших університетах, у тому числі в центральному місті Ісфахан, а за непідтвердженими повідомленнями студентської групи у Твіттер в столиці було заарештовано десятки людей.

Доповнення

Іран неодноразово звинувачував зовнішні сили у розпалюванні протестів і минулого тижня заявив, що дев'ятьох іноземних громадян, у тому числі з Франції, Німеччини, Італії, Нідерландів та Польщі, було заарештовано.

Тим часом Канада заявила, що запровадила нові санкції проти Ірану у зв'язку з "грубими порушеннями прав людини", особливо пославшись на "кричучі дії, вчинені так званою "поліцією моралі" Ірану".

Щонайменше 92 протестувальники були вбиті на мітингах.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі