u-litvi-vidznachili-beatifikatsiyu-yepiskopa-bortsya-za-viru-radyanskoyi-epokhi

У Литві відзначили беатифікацію єпископа-борця за віру радянської епохи

 • 12998 переглядiв

КИЇВ. 25 червня. УНН. Урочиста церемонія беатифікації - зарахування до числа блаженних у Католицькій церкві - у Вільнюсі зібрала близько 30 тисяч людей. У неділю, 25 червня, на Кафедральній площі біля собору Святого Станіслава віряни вшанували пам'ять архієпископа Теофілюса Матульоніса, якого у грудні торік Папа Римський Франциск визнав жертвою. Це перший захід такого роду в переважно католицькій Литві, передає УНН з посиланням на Deutsche Welle.

Т.Матульоніс відомий своєю релігійною діяльністю попри переслідування та неодноразові ув'язнення з боку радянської влади, спочатку у Ленінграді, потім - в анексованій СРСР Литві. "Катування не послабили його волю. Він не здався перед обличчям ненависті", - заявив у промові до зібрання представник Ватикану, кардинал Анджело Амато. Він віддав належне "героїзмові" священнослужителя за "безжальної диктатури, що намагалася стерти Церкву з лиця Землі".

На церемонію прибули також віряни з Польщі, Білорусі, Латвії та Росії. Президентка Литви Даля Грібаускайте під час заходу зазначила, що Матульоніс зберігав відданість правді попри чимало проведених за ґратами років. Беатифікація - "проміжний" крок перед канонізацією, визнання святим, релігійного діяча. Для цього Ватиканові буде необхідно знайти докази "чудесних діянь" єпископа.

Нагадаємо, П.Порошенко закликав Ватикан завершити беатифікацію митрополита А.Шептицького.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Держсекретар США у липні відвідає Україну (доповнено)

     • 11514 переглядiв

    Міністр енергетики США відвідає Україну у серпні

     • 9998 переглядiв

    Держсекретар США у липні відвідає Україну

     • 1082 переглядiв