temperatura-moria-v-novii-zelandii-perevyshchyla-svitovi-pokaznyky

Температура моря у Новій Зеландії перевищила світові показники

 • 13590 переглядiв

Температура моря в Новій Зеландії досягла рекордно високих значень, втричі перевищивши середньосвітовий показник в одному регіоні, що викликає занепокоєння щодо здоров'я морських мешканців та екосистем.

Температура води в морі Нової Зеландії досягла рекордно високого рівня, втричі перевищивши середні світові показники в одному регіоні. Пише УНН із посиланням на The Guardian.

Деталі

У Новій Зеландії занепокоєні щодо здоров'я морських мешканців та екосистем країни, оскільки температура моря досягла рекордного рівня, втричі перевищивши середньосвітовий показник в одному регіоні.

За інформацією дослідників, у Новій Зеландії може спостерігатися більш висока температура через її географічне положення та те, як глобальні океанські течії переміщуються та переносять тепло.

Нова Зеландія затиснута між Тихим океаном, Тасмановим морем і Південним океаном — у всіх цих трьох областях пов’язане значне потепління, тому ми отримуємо тепло з усіх боків

- пояснює Метт Пінкертон, головний науковець Національного інституту водних ресурсів і атмосфери.

Нові дані Статистичного управління Нової Зеландії показують, що з 1982 року температура поверхні моря зростала в середньому на 0,16-0,26°C за десятиліття, а в прибережних водах - на 0,19-0,34°C за десятиліття.

Якщо порівнювати дані за попередні 20 років, то темпи потепління поверхні океану навколо Нової Зеландії вдвічі перевищили глобальний середній показник за десятиліття (0,18°C). У регіоні островів Чатем - втричі перевищили середньосвітовий показник.

Інтенсивна морська спека може спричинити масштабні екологічні зміни, вбиваючи види, що формують середовище проживання, такі як ламінарія

- каже доктор Крістофер Корнуолл, викладач морської біології в Університеті Вікторії у Веллінгтоні.

Тим часом жителі Нової Зеландії також відчують наслідки потепління моря, оскільки океан визначає більшу частину погоди в острівній державі, сказала доктор Джорджія Грант, кліматолог із GNS Science.

"Підвищення температури океану є одним із факторів того, чому очікується посилення штормів, таких як циклон "Габріель", у зв’язку з потеплінням клімату", додає спеціаліст. 

Довідка

Глобальна середня температур піднялася на 1,5 градуса за Цельсієм у порівнянні з доіндустріальним рівнем протягом 12 місяців поспіль.

Нові дані показують, що температура планети перевищувала критично важливу цільову позначку протягом цілого року.

Минулий місяць став не лише найспекотнішим червнем за всю історію спостережень, але й першим, коли середня температура Землі перевищила на 1,5 градуси Цельсія доіндустріальну базову лінію, за якою вимірюється антропогенне потепління.

Нагадаємо

УНН повідомляв, що з 11 по 15 липня у південних, східних, Полтавській, Дніпропетровській та Кіровоградській областях України очікується аномальна спека з температурою до 40-41°C, що наближається до абсолютних максимумів, зафіксованих за всю історію спостережень в країні.

Потепління вод в Антарктиці спровокувало зростання рівня моря в Атлантиці20.04.24, 04:48

Ігор Тележніков

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі