stali-vidomi-detali-poyizdki-golovi-mzs-ugorschini-na-zakarpattya

Стали відомі деталі поїздки голови МЗС Угорщини на Закарпаття

 • 11735 переглядiв

КИЇВ. 16 липня. УНН. Будапешт зацікавлений у поліпшенні відносин між Угорщиною та Україною у майбутньому і створення співпраці, яке буде корисною як для обох країн, так і для для закарпатських угорців. Про це під час візиту в Берегово заявив міністр зовнішньої економіки і закордонних справ Угорщини Петер Сійярто, передає УНН з посиланням на повідомлення МЗС Угорщини.

"Угорщина зацікавлена в тому, щоб Україна була сильною, стабільною і демократичною країною, тому що це гарно вплине як на угорсько-українські відносини, так і на життя громади закарпатських угорців. Ми щиро сподіваємося - і сподіваємося, що це не втручання у внутрішні справи - що в Києві розвинеться парламентський розподіл влади, що дозволить значно поліпшити відносини між двома країнами", - сказав міністр.

За його словами, Угорщина хотіла б, щоб "українська адміністрація розглядала закарпатську угорську громаду як ресурс, який зміцнює Україну і сприяє наведенню порядку в угорсько-українських відносинах".

"Нинішній стан двосторонніх відносин не є хорошим для України з огляду на те, що у неї немає підтримки Угорщини в зв'язку з її прагненнями до європейської та євроатлантичної інтеграції, і це також не дуже добре для Угорщини з огляду на те, що нам не подобається бути в поганих відносинах з нашими сусідами, і це особливо недобре для закарпатської угорської громади, яка змушена жити в таких умовах, терплячи залякування, порушення прав і несподівані атаки озброєних чоловіків у лижних масках", - заявив Сійярто.

Міністр повідомив, що в останні роки Будапешт надав 41,4 млн євро для фінансування 23 тис. представників малого та середнього бізнесу на Закарпатті, в результаті чого інвестиційні проекти на загальну суму 55,3 млн євро були реалізовані. Він заявив, що Угорщина продовжить надавати фінансування у майбутньому.

Він також висловив надію на те, що "у нового Президента України Володимира Зеленського буде достатньо місця для маневру, щоб забезпечити відповідний рівень підтримки у цьому напрямку".

Міністр закордонних справ Угорщини заявив, що у Будапешта є план щодо поліпшення відносин, але для цього також потрібна допомога української адміністрації.

"Щойно українська адміністрація відновить права, яких була позбавлена угорська громада, і щойно вона припинить операції залякування, ця можливість може відкритися для тісної економічної співпраці, яка відповідає інтересам обох країн", - сказав він, додавши, що угорський уряд затвердив бюджет кредитної допомоги у 50 мільйонів євро для проектів розвитку інфраструктури в Україні.

Сійярто підтвердив, що "Угорщина негайно скасує своє вето щодо засідань Комісії Україна-НАТО, якщо припиняться провокації проти закарпатських угорців і права громади будуть відновлені".

Як повідомляв УНН, Україна вважає неприпустимою поведінку угорської сторони, делегація якої відвідала Закарпаття.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    КСУ визнав конституційним закон про декомунізацію

     • 11525 переглядiв

    На Полтавщині у пенсіонерки із торбинки вкрали 30 тис. грн

     • 10229 переглядiв