spravu-vieibi-banku-skeruvaly-do-sudu-u-pryvlasnenni-12-mlrd-hrn-sudytymut-oleha-bakhmatiuka-ta-yoho-rodychku

Справу "ВіЕйБі Банку" скерували до суду: у привласненні 1,2 млрд грн судитимуть Олега Бахматюка та його родичку

 • 24987 переглядiв

Олег Бахматюк, колишній власник VAB Банку, та Наталія Василюк, колишня голова наглядової ради банку, звинувачуються НАБУ та САП у привласненні 1,2 млрд грн стабілізаційних кредитів Національного банку України та передані до суду.

Справу "ВіЕйБі Банку" передали до суду. Судитимуть ексвласника банку Олега Бахматюка та його родичку Наталію Василюк, яка обіймала посаду голови спостережної ради. Бахматюка та Василюк підозрюють у крадіжці 1,2 мільярда гривень стабілізаційного кредиту від НБУ. Про це повідомили у НАБУ, передає УНН.

25 березня 2024 року НАБУ і САП скерували до суду справу стосовно фактичного власника "ВіЕйБі Банку" та колишньої голови спостережної ради банку (близької родички власника). Їх обвинувачують у заволодінні 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту, наданого Національним банком України, легалізації частини цих коштів та підбуренні керівництва НБУ до зловживання службовим становищем.

– йдеться в повідомленні НАБУ.

Деталі

Детективи встановили, що у жовтні 2014 року ПАТ "ВіЕйБі Банк", був віднесений до категорії проблемних банків. Його тодішнє керівництво звернулось до НБУ з клопотанням надати їм стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. І хоча "ВіЕйБі Банк" не надав всіх необхідних для цього документів (програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення впродовж терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку всупереч вимогам законодавства погодило надання кредитних коштів.

В НАБУ зазначили, шо вартість нерухомості, переданої в заставу Нацбанку, завищили майже у 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку.

Експертиза, проведена під час досудового розслідування, встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн на противагу 1,8 млрд грн, заявленим "ВіЕйБі Банком".

– повідомили детективи НАБУ.

Примітно, що окрім згаданих 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту "ВіЕйБі Банку" також раніше отри мав від Нацбанку та неповернув 3 млрд грн кредитів. За 40 днів потому, у листопаді 2014 року, НБУ визнав "ВіЕйБі Банк" банкротом. Гроші НБУ ніхто не повернув.

Махінації на "Укрзалізниці": НАБУ викрили діяльність бек-офісу, що завдав збитків підприємству на 117 млн грн13.03.24, 21:24

Нагадаємо

У  серпні УНН повідомляв із посиланням на НАБУ, про завершення розслідування стосовно колишнього власника "ВіЕйБі Банку" Олега Бахматюка та ексголови наглядової ради, яка є близькою родичкою власника — Наталії Василюк.

Популярні

Новини по темі

Кулеба здійснить свій перший візит до Індії

 • 27269 переглядiв

У Києві обмежили рух поїздів на "червоній" гілці метро

 • 36907 переглядiв

Президент Литви призначив Кащюнаса новим головою Міноборони

 • 25303 переглядiв