povernuli-liki-v-apteku-bude-ne-prosto-moz

Повернути ліки в аптеку буде не просто - МОЗ

 • 19635 переглядiв

КИЇВ. 3 січня. УНН. В Україні набув чинності закон, який надає право споживачам повертати до аптек лікарські засоби та медичні вироби неналежної якості, передає УНН.

У зв'язку із цим, Міністерство охорони здоров'я України роз'яснило, яким чином українці можуть повернути неналежні ліки до аптек.

"Для цього необхідно пред’явити розрахунковий документ на їхнє придбання. У такому випадку споживач має право просити повернути сплачені за ліки гроші або замінити препарат на аналогічний. У такому разі споживач має право просити повернення сплачених коштів або заміни на аналогічні ліки та медичні вироби, але вже належної якості", - йдеться у повідомленні.

У МОЗ додали, що факт неналежної якості ліків підтверджується такими документами:

  • висновок щодо якості лікарських засобів, виданий підпорядкованою лабораторією територіального органу Державної служби України з лікарських засобів та контролю за наркотиками (Держлікслужба) та/або уповноваженою лабораторією;
  • розпорядження Держлікслужби щодо заборони обігу лікарського засобу.

Також у міністерстві зазначили, що на вимогу покупця аптеки повинні надати документи, які підтверджують належну якість продукції, зокрема сертифікат якості виробника.

Разом з тим, на думку експертів ринку, новий закон є фікцією.

"Спочатку споживач повинен звернутися у лабораторію, яка перевіряє лікарські засоби. Такі лабораторії не в кожній області України є. Споживач має заплатити за аналізи, які коштують не дешево. І якщо цей аналіз вкаже, що ліки не якісні - тоді він повинен звернутися у Держлікслужбу, і тільки потім - піти в аптеку. Це - дуже довга і коштовна процедура, споживачі не будуть витрачати на це час і гроші", - розповіла УНН фармацевт, голова громадської організації “ФармРада” Олена Пруднікова.

Нагадаємо, як писав УНН, за даними парламентарів, в Україні також діє монополія мережевих аптек. І це є, власне, тим фактором, який сприяє зростанню цін на ліки для українців.

Щоб навести порядок на аптечному ринку, депутати зареєстрували аптечний законопроект (№ 8591), який передбачає низку обмежень для власників мережевих аптек. Таким чином, законодавці прагнуть поліпшити конкуренцію і все ж знизити ціни на лікарські засоби.

Законопроект поки перебуває на доопрацюванні у його авторів. Голосування за документ планується у новому 2019 році.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Повернути ліки в аптеку буде не просто - МОЗ

     • 19635 переглядiв

    На Львівщині ВАЗ зіткнувся з деревом, є загиблі

     • 15246 переглядiв

    Через туман у Чорному морі закрили судноплавний канал

     • 10494 переглядiв

    У центрі Києва вбили чоловіка

     • 22897 переглядiв

    Біткоїн витіснить золото - інвестор

     • 9875 переглядiв

    Супрун отримала п’ять повісток до суду

     • 12933 переглядiв

    Американці створили 3D-принтер, який друкує їжу

     • 9523 переглядiв