oon-viznachila-temperaturniy-rekord-dlya-antarktidi

ООН визначила температурний рекорд для Антарктиди

 • 36473 переглядiв

КИЇВ. 2 липня. УНН. Всесвітня метеорологічна організація (ВМО) визнала новий рекорд найвищої температури для Антарктичного континенту - 18,3° за Цельсієм 6 лютого 2020 року на станції Есперанса (Аргентина). Про це повідомили в ВМО, передає УНН.

Деталі

Разом з тим, ВМО відхилила ще більш високу температуру 20,75°C для континенту, яка була зареєстровано 9 лютого 2020 року на автоматизованій станції моніторингу вічної мерзлоти (Бразилія) на острові Сеймур.

Комітет Архіву ВМО даних про екстремальні метеорологічні і кліматичні явища визначив, що велика система високого тиску над цим регіоном створила умови фену (спадні вітри, що викликають значне потепління поверхні) і призвела до локального потепління як на станції Есперанса, так і на острові Сеймур. Минулі оцінки показали, що такі метеорологічні умови сприяють виникненню сценаріїв температурних рекордів.

У ВМО підкреслили, що це - можливий рекорд, і буде ще ретельно досліджений і підтверджений належним чином.

Попередній рекорд для антарктичного регіону (на континенті, включаючи материк і довколишні острови) становив 17,5°C (63,5° за Фаренгейтом) і був зареєстрований 24 березня 2015 року на дослідницькій станції Есперанса.

Рекордний показник для антарктичного регіону (всі льоди/землі на південь від 60 градусів широти) становить 19,8°C і був зафіксований на острові Сигні в січні 1982 року.

Коментар голови ВМО:

"Вкрай важливо перевірити цей рекорд максимальної температури, оскільки це допомагає нам скласти уявлення про погоду і клімат на одному з останніх рубежів Землі. Антарктика слабо охоплена безперервними і стійкими спостереженнями і прогнозами погоди і клімату, і навіть гірше, ніж Арктика, хоча обидві території відіграють важливу роль у формуванні кліматичних і океанічних моделей і підвищення рівня моря", - сказав Генеральний секретар ВМО професор Петтері Таалас.

"Антарктичний півострів (північно-західний край поблизу Південної Америки) належить до регіонів планети з найшвидшим потеплінням - майже на 3°C за останні 50 років. Таким чином, цей новий температурний рекорд відповідає спостережуваній нами зміні клімату. ВМО працює в партнерстві з Системою Договору про Антарктику з тим, щоб сприяти збереженню цього незайманого континенту", - заявив професор Таалас.

Доповнення

Площа Антарктики становить 14 мільйонів кв. км (що приблизно в два рази більше Австралії), і там холодно, вітряно і сухо. Середньорічна температура коливається від приблизно -10°C на узбережжі Антарктиди до -60°C в найвищих районах внутрішніх областей. Величезний крижаний щит досягає 4,8 км в товщину і містить 90% світової прісної води, якої буде достатньо, щоб підняти рівень моря приблизно на 60 метрів, якщо він повністю розтане.

Українські Національні Новини

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    ООН визначила температурний рекорд для Антарктиди

     • 36473 переглядiв

    2 липня: яке свято сьогодні

     • 54551 переглядiв

    В Україні вже 2,236 млн випадків COVID-19, за добу - 696

     • 18999 переглядiв

    ООС: бойовики 26 разів порушили "режим тиші", є поранений

     • 15976 переглядiв

    Нідерланди відкрили в'їзд українцям

     • 21013 переглядiв