gaz-dobriva-ta-nafta-ekspert-rozpoviv-yak-pratsyuyut-sanktsiyi-yes-schodo-rosiyskikh-kompaniy

Газ, добрива та нафта: експерт розповів, як працюють санкції ЄС щодо російських компаній

 • 197678 переглядiв

КИЇВ. 9 червня. УНН. Практично всі російські бізнесмени, які потрапили під санкції з боку ЄС, миттєво припинили своє право власності у пов’язаних з ними компаніях та “переписали” їх на підставних осіб, яких не торкнулись санкційні обмеження. Таку думку журналістам УНН озвучив економічний експерт Олег Пендзин.

Цитата

“Практично всі російські бізнесмени, які потрапили під санкції, миттєво припинили своє право власності в пов’язаних з ними компаніях, вийшли з наглядових рад та “переписали” свої активи на підставних людей. Таким чином вони уникають санкційної політики зі сторони Заходу. По факту - бізнесмени, лишаючись підсанкційними, продовжують працювати і платити податки до бюджету рф”, - пояснив Пендзин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Пєскова, Фрідман, Мазепін: чи відчули на собі діти російських політиків та олігархів санкції, запроваджені щодо їх батьків

Загалом, на думку економіста, санкційна політика працює досить вибірково.

“Коли ми говоримо про санкційну політику – вона ж не є такою, як стінка, вона вся в щербинах, достатньо великих. Подивіться, як приймався 5 пакет, особливо 6. І ситуація із ембарго нафти, де є “велика дірка” із назвою Угорщина. Як із санкцій випала заборона користуватися хмарними сервісами..., як зараз виглядає рішення ЄС не поступатися рф і виконувати контракт по газу в євро: вже сьогодні йде пряма оплата в рублях”, - наголосив експерт.

Додамо

Минулого місяця генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш запропонував пом'якшити санкції щодо калійних добрив з росії та білорусі. В обмін він хоче, щоб москва розблокувала можливість експорту зерна з України через порти Чорного моря.

Учора ж Глава МЗС Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив - підтримує вимогу росії скасувати частину обмежень щодо експорту агропродукції в обмін на розблокування українських портів.

"Недостатньо просто говорити, що такі російські товари, як зернові й добрива, не перебувають під санкціями. А саме такі заяви ми останнім часом чуємо. Вважаємо, що також потрібно вжити заходів, що дозволяють суднам, які перевозять цю продукцію, заходити в порти, отримувати там доступ до логістичних сервісів, таких як можливість банківських платежів", – додав Чавушоглу.

Одним з найбільших в світі виробників калійних добрив є російська компанія “Уралкалій”, яка входить до концерну “Уралхім”. На початку березня ЄС наклав санкції на гендиректора “Уралхіма” та основного акціонера компанії - російського олігарха Дмитра Мазепіна. Наступного ж дня він знизив свою частку в концерні нижче 50% і пішов з посади гендиректора.

Отож компанія (як “Уралхім”, так і “Уралкалій”) де-факто не потрапила під санкції ЄС.

Попри це, через проблеми з логістикою, у цих компаніях суттєво скоротився експорт: "Уралкалій" - 77% до березня, та "Уралхім" на - 48%.

Загалом постачання калію з росії та білорусі на іноземні ринки у I кварталі 2022 р. впали на 20% порівняно з аналогічним періодом минулого року. Такі оцінки наводить у своєму квартальному звіті наводить канадська компанія з виробництва добрив Nutrien.

Стосовно білорусі, то ЄС запровадив заборону на постачання та транзит частини продукції "Білоруськалія" ще минулого року.

На початку цього року Литовські залізниці зупинили транспортування калійних добрив із білорусі для постачання до третіх країн.

Згодом стало відомо, що транспортування добрив також призупинено до українських морських портів як для рф, так і для білорусі.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Британія не впустила до країни 13-річну українку – депутат

     • 2732775 переглядiв