vitrenko-u-kongresi-ssha-gotovi-prodovzhuvati-spilno-borotisya-proti-pivnichnogo-potoku-2

Вітренко: у Конгресі США готові продовжувати спільно боротися проти "Північного потоку-2"

 • 15708 переглядiв

КИЇВ. 22 липня. УНН. Американські конгресмени підтримують Україну та готові продовжувати спільно боротися проти російського газопроводу “Північний потік-2” у Європу. Таку заяву у ніч на четвер оприлюднив голова НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко, передає УНН.

Цитата:

"Результат численних перемовин - ми маємо потужну двопартійну і двопалатну підтримку! Наші американські партнери в Конгресі повністю розділяють позицію, що "Північний потік-2" загрожує безпеці України. Відтак, вони готові продовжувати спільно боротися проти цього російського проекту. Інструменти для цього все ще є", - написав Вітренко у своєму Facebook.

Деталі

Він також додав, що обговорив з сенаторами і конгресменами такі важливі для України і "Нафтогазу" теми , як корпоративна реформа, зелена енергетика та інвестиції.

До слова

20 липня американське видання Politico з посиланням на джерела повідомило, що у розпал напружених переговорів з Берліном щодо суперечливого трубопроводу “Північний потік-2” адміністрація Байдена нібито просила Україну не висловлювати невдоволення та не критикувати угоду. Як стверджувало агентство, чиновники також закликали українців не обговорювати з Конгресом плани США та Німеччини.

21 липня радник Державного департаменту США Дерек Шолле спростував інформацію, опубліковану у виданні Politico, що нібито адміністрація США закликала Україну утриматися від критики “Північного потоку-2”.

Контекст

21 липня Сполучені Штати і Німеччина досягли угоди щодо будівництва російського газопроводу “Північний потік-2” в Європу, без введення подальших санкцій США.

США та Німеччина оприлюднили спільну угоду щодо завершення будівництва “Північного потоку-2”, де обіцяють підтримку суверенітету та незалежності України. Документ має назву “Спільна заява США та Німеччини на підтримку України, європейської енергетичної безпеки і наших кліматичних цілей”.

Після цього у спільній заяві міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба та міністр закордонних справ Польщі Збігнєв Рау наголосили, що відмова від спроб зупинити запуск газопроводу “Північний потік-2” створила додаткові політичні, військові та енергетичні загрози для України та Центральної Європи.

Доповнення

Офіційні особи США при двох попередніх президентських адміністраціях виступали проти "Північного потоку-2" через побоювання, що це посилить економічний та політичний вплив Москви в Європі. За словами критиків, трубопровід дозволить Кремлю посилити залежність Європи від свого природного газу, а потім використовувати його для шантажу союзників США.

Президент США Джо Байден, прагнучи тісніших зв'язків з Європою і, зокрема, з Берліном, в травні скасував санкції США проти зареєстрованої в Швейцарії російської трубопровідної компанії Nord Stream 2 AG і її виконавчого директора, що, як зазначають аналітики, свідчить про зміну позиції США.

20 липня офіційні особи США заявили, що Байден продовжує виступати проти трубопроводу і розглядає його як спробу Кремля розширити свій вплив на інших, але вважає об'єднану групу союзників найбільш ефективним способом протидії Москві.

Українські Національні Новини

Політика

    Популярні

    Новини по темі

    Байден заявив, що неможливо зупинити "Північний потік-2"

     • 23295 переглядiв

    Дощі відступають: прогноз погоди на сьогодні

     • 21419 переглядiв

    В Україні вже 2,246 млн випадків COVID-19, за добу - 726

     • 20103 переглядiв

    На декількох мостах у Києві утворилися затори

     • 20449 переглядiв

    Футбол: чемпіон світу Джошуа порівняв Усика із Ф’юрі

     • 17508 переглядiв