veto-odniiei-krainy-na-prahnennia-ukrainy-bulo-b-bezvidpovidalnistiu-inshykh-vitse-premierka

Вето однієї країни на прагнення України "було б безвідповідальністю інших" - віце-прем'єрка

 • 24942 переглядiв

Ольга Стефанішина, віце-прем'єр-міністр України, попереджає, що одна країна, яка накладе вето на прагнення України, буде розглядатися як безвідповідальність інших, на тлі того, як є побоювання щодо блокування Угорщиною переговорів про вступ України до ЄС.

Вето однієї країни на прагнення України "було б безвідповідальністю з боку інших", заявила віце-прем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, пише УНН з посиланням на The Guardian.

Деталі

Європейська комісія рекомендувала Раді ЄС розпочати переговори про вступ з Україною, і зараз уся увага прикута до ключового саміту лідерів ЄС у грудні. Але є побоювання, що Угорщина заблокує це рішення.

У своєму виступі в Німецькій раді з міжнародних відносин віце-прем'єр України Ольга Стефанішина порушила це питання.

Ідеться про те, щоб розмовляти один з одним, переконувати один одного та допомагати тим, хто все ще сумнівається чи намагається накласти вето на майбутнє Європи, розмовляти з ними та брати на себе відповідальність за це вето. Бо якщо говорити про вето однієї країни 15 грудня, то це не буде вето однієї країни. Це було б безвідповідальністю з боку інших – тих, хто не будує цього консенсусу, хто не працює над тим, щоб зосередитися на ширшій картині майбутнього Європи. Думаю, ми всі розуміємо, про що я говорю, і ось як ми це читаємо, ось як ми до цього ставимося

- сказала Стефанішина.

Деталі

Стефанішина також заявила, що "українці розуміють, що чим довше триває війна, тим більше питань виникає", вказує The Guardian.

В Україні нічого не змінювалося - що змінювалося, так це те, що з Києва спостерігали, як змінюється наратив за кордоном, як пише видання, сказала віце-прем'єр.

"Дійсно, важливо продовжувати концентруватися на речах, які вимагають нашої уваги", - сказала вона, додавши, що для України фокус не змінився - і їй потрібно перемогти.

Нагадаємо

Politico повідомляло, що прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан погрожує заблокувати всю допомогу Євросоюзу Україні, а також майбутнє приєднання країни до блоку, якщо лідери ЄС не погодяться переглянути всю свою стратегію підтримки Києва.

У Європейському Союзі 23 листопада затвердили авансову виплату Угорщині обсягом 900 мільйонів євро (1 мільярд доларів) з її досі замороженої частки у фондах відновлення, на тлі того, як блок намагається подолати вето Будапешта на допомогу Україні.

Чиновники ЄС повідомили Reuters минулого місяця, що блок розглядає можливість надання допомоги Угорщині, щоб заручитись підтримкою Будапешта для України. Однак зовсім недавно джерела, які беруть участь у підготовці саміту лідерів ЄС, який пройде 14-15 грудня і обговорюватиме питання України, висловили скептицизм, що зростає, з приводу того, що на Орбана можна вплинути.

Популярні

Новини по темі

iPhone 15 Pro Max в Україні: Новий Рівень Смартфонів

 • 25063 переглядiв