ukenru
v-oon-zaklikayut-priynyati-novu-konventsiyu-v-sferi-prav-lyudey-pokhilogo-viku

В ООН закликають прийняти нову конвенцію в сфері прав людей похилого віку

 • 9318 переглядiв

КИЇВ. 24 липня. УНН. Питання прав літніх, перш за все - жінок, обговорили в ході недавнього засідання Ради з прав людини. Промовці говорили про труднощі, які випадають на долю цієї категорії населення, і можливості співпраці, спрямованого на усунення таких проблем. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані ООН.

"Учені-соціологи та юристи пропонують прийняти нову конвенцію в області прав людини похилого віку. Такий документ допоміг би захистити інтереси цієї зростаючої групи населення.На сьогодні немає законодавства, яке гарантувало б право літніх на освіту і професійне навчання, але ж це дуже важливо, особливо для жінок, які не мають можливості вийти на пенсію", - йдеться у повідомленні.

"Всі проекти, програми і інвестиції розраховані на молодих, а до літніх нікому немає діла. Кажуть, що всі мають рівні права, але це не стосується літніх, а ми наполягаємо на тому, що їх права повинні бути спеціально обумовлені в законі. Їх не помічають. Це головна прикмета старості, ти стаєш "невидимкою", - каже Іда Намбея, учасниця програми "Бабусі - бабусям".

"Майже чверть мешканок планети у віці старше 60 років працюють, але багато хто з них зайняті в сільському господарстві або інших областях, де їхня праця не враховується. У країнах Африки на південь від Сахари, наприклад, працюють 42 відсотки жінок старше 65", - зазначає Верховний комісар ООН з прав людини Мішель Бачелет.

У 2018 році вперше в історії людей у віці старше 65 років було більше, ніж дітей до п'яти років. Очікується, що до середини століття число жителів планети, яким за 65, подвоїться.

Нагадаємо, у світі щодня від отруєнь гинуть 125 дітей.

Українські Національні Новини

Суспільство