ukenru
u-vr-khochut-rozibratisya-iz-pokhodzhennyam-koshtiv-na-ofshorakh-surkisa-virishuyut-pitannya-stvorennya-tsk

У ВР хочуть розібратися із походженням коштів на офшорах Суркіса: вирішують питання створення ТСК

 • 22828 переглядiв

КИЇВ. 9 вересня. УНН. Створити парламентську слідчу комісію для розслідування “схем” виведення коштів з “ПриватБанку”, зокрема через офшори, які афільовані з родиною Суркісів, — доречно. Питання буде обговорено з фракцією СН, а також Мін'юстом. Про це у коментарі УНН розповів депутат від “Слуги народу” Юрій Камельчук.

“Точно було б доцільно створити таку ТСК”, - каже він.

За словами політика, питання про з'ясування походження коштів, які були на офшорах родини Сукрісів, і які сьогодні нібито ще й винна їм держава Україна – дуже актуальне.

“...можна провести розслідування по цій справі. Обговорю з колегами. Я ще попередньо переговорю з Мін’юстом”, - сказав Камельчук, який напередодні виступив автором так званого “антисуркісівського” закону про заборону стягувати з державного “Привату” близько 10 млрд грн на користь шести офшорних компаній.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Питання законності походження коштів на офшорах Суркісів чомусь і досі залишається відкритим - банкір

Раніше, про наміри підтримати таку ТСК – з розслідування фактів, які викладені, зокрема, у звіті Kroll про шість офшорів Суркіса – публічно зголосилися підтримати представники різних фракцій. Зокрема, і ЄС, і “Голосу”, і “Довіри” , і “Батьківщини”.

Депутати від "Слуги народу", своєю чергою, заявляли про необхідність відкриття окремого кримінального провадження за мотивами розслідування Kroll. 

Зауважимо, що американські аудитори поставили під сумнів легальність походження коштів на рахунках офшорних компаній (Sofinam Investments, Lumil Investments, Berlini Commercial, Camerin Investments, Sunnex Investments, Tamplemon Investments - ред.) родини Суркісів.

Так, у звіті Kroll йдеться про виведення з "ПриватБанку" за участі цих офшорів 150 млн грн. І ще вказується, що відбувалося це через схему почергових кредитів, а потім депозитів, відсоткові ставки на які складали неіснуючі в жодному банку - у п'ятеро завищені - відсотки. 

Вказаний аудит американської компанії, як пояснили в НБУ, охопив 10 років діяльності “ПриватБанку”. 

Українські Національні Новини

Політика