u-chervni-15-liudei-potrapyly-do-likaren-iz-diahnozom-botulizm-moz

У червні 15 людей потрапили до лікарень із діагнозом ботулізм - МОЗ

 • 10336 переглядiв

МОЗ повідомляє про 39 випадків ботулізму з початку року. Основними причинами є вживання домашніх консервів, в'яленої риби та м'яса. Всі області забезпечені протиботулінічною сироваткою.

У червні 15 людей потрапили до лікарень із діагнозом ботулізм - переважно після вживання в’яленої риби та домашніх консервів з м’яса, передає УНН із посиланням на МОЗ.

Загалом, за даними відомства, з початку року медики вже зареєстрували 39 випадків захворювання на ботулізм, проти 45 випадків за аналогічний період минулого року. 

Випадки ботулізму зафіксовані у Дніпропетровській, Житомирській, Запорізькій, Київській, Миколаївській, Черкаській, Чернівецькій областях та Києві. Ймовірною причиною хвороби в усіх випадках стали продукти домашнього виробництва: паштети, вʼялена риба та мʼясо. Захворілі отримали необхідну медичну допомогу – їм було введено протиботулінічну сироватку. Наразі нею забезпечені усі області, зазначили у МОЗ.

Додамо

Перші симптоми ботулізму можуть з'явитися як через кілька годин після вживання, так і через 10 днів. Серед перших ознак, які виникають після потрапляння токсину в організм людини такі:

  • м’язова слабкість (важко рухатися, говорити, дихати),
  • сильно виражена сухість у роті,
  • нечіткий зір (немов «сітка» або «туман» перед очима) та/або виражене двоїння предметів.

Оскільки основною причиною виникнення ботулізму є вживання неякісно приготованих, зіпсованих продуктів, найголовнішим правилом у профілактиці цього захворювання залишається ретельне дотримання технологій домашнього консервування овочів, фруктів, грибів, м'яса. Також перед вживанням рекомендовано прогрівати (до 100 ℃ – 30 хв.) приготовлені в домашніх умовах грибні, м’ясні та овочеві консерви. Крім того, не вживати консерви, упаковка яких пошкоджена або банка чи кришка яких деформована або "надута". Відрізнити інфіковані продукти від якісних неможливо. У зоні ризику – в'ялена, копчена та солона риба, гриби домашнього консервування, м'ясні та рибні консерви, домашня ковбаса. 

У травні в Україні в 16 людей діагностували ботулізм - МОЗ 17.06.24, 20:03

Ботулізм — це важке харчове отруєння, яке може закінчитися смертю. Токсин, що спричиняє ботулізм, не можна визначити за кольором або смаком, адже зазвичай консерви та інші продукти, в яких є збудник ботулізму, не змінюють зовнішнього вигляду. Пакування у вакуум риби чи копченого м’яса не гарантує їхньої безпеки. Тому важливо вживати у їжу тільки сертифіковану продукцію, виготовлену згідно з санітарними вимогами. Зберігати чи перевозити ковбаси, шинку, вуджену рибу тощо треба лише в холодильнику. 

Антоніна Туманова

Суспільство

    Популярні

    Новини по темі

    Під Києвом 70-річний водій на "Ravon" збив 15-річну дівчину

     • 10595 переглядiв