ukenru
rinok-pratsi-u-viynu-pretendentiv-na-odne-roboche-mistse-pomenshalo

Ринок праці у війну: претендентів на одне робоче місце поменшало

 • 199534 переглядiв

КИЇВ. 6 жовтня. УНН. Ринок праці в Україні пожвавився - зокрема, стало менше претендентів на одне робоче місце, кількість вакансій росте. Про це повідомляється в макроекономічному й монетарному огляді НБУ, пише УНН.

Цитата

"Сезонне пожвавлення економіки підтримало активізацію попиту на робочу силу, у результаті кількість претендентів на одну вакансію дещо знизилася", - вказали у НБУ.

Деталі

Як зазначається у звіті, зростання кількості резюме сповільнилося, тоді як збільшення кількості вакансій тривало. Це однак може пояснюватися сезонністю, зауважують у Нацбанку.

Так, вказано, що на OLX Робота у вересні кількість вакансій сягнула 54% довоєнного рівня. Найбільше вакансій у Києві (40%) та Львові (robota.ua), збільшується кількість онлайн-вакансій.

80% респондентів, що шукають роботу, опитаних Gradus, готові працювати не за спеціальністю. Ті ж результати у grc.ua (71%). При цьому, як повідомляється, 2/3 респондентів готові знизити бажану зарплату в разі складнощів з працевлаштуванням, за даними grc.ua.

Утім, частка тих, хто втратив роботу з моменту повномасштабного вторгнення, залишається практично незмінною – близько 30% незайнятих з травня по вересень.

Згідно з опитуванням ІЕД, кількість працівників на підприємствах стабілізується. За опитуванням ЄБА – більшість підприємств (53%) планують лишити кількість працівників без змін у 2023 році. Планів на скорочення персоналу (28%) більше, аніж на збільшення (19%).

При цьому три четверті опитаних українців і надалі декларує зменшення доходів порівняно з довоєнним рівнем.

Міграція залишається стійкою як за кордон, так і всередині України, вказують у НБУ.

Доповнення

У червні, за даними Державного центру зайнятості, на одне вільне робоче місце претендувало приблизно 12 шукачів.

Українські Національні Новини

Економіка