ukenru
maybutnogo-vrozhayu-vistachit-dlya-vnutrishnikh-potreb-i-dlya-eksportu-komitet

Майбутнього врожаю вистачить для внутрішніх потреб і для експорту - голова комітету

 • 879924 переглядiв

КИЇВ. 31 березня. УНН. Українські аграрії зможуть провести посівну на 19 млн га. Загальний врожай очікується 44 млн тонн - на 13% менше, ніж торік. Третина з них покриє потреби українців, решта - піде на експорт. Про це заявив голова комітету ВР з питань аграрної та земельної політики, нардеп від "Слуги народу" Олександр Гайду, якого цитує пресслужба політсили, пише УНН.

Деталі

Попри зменшення врожайності зернових українська аграрна продукція повністю задовольнить попит всередині країни та збереже експортний потенціал, запевняє нардеп.

«Через зростання цін для виробництва зернових посівні площі та врожайність зменшуються. Загальний врожай зернових та зернобобових культур цього року очікується на рівні 44 млн тон – на 13% менше, ніж минулого року. Зокрема, пшениці, ячменю та кукурудзи можуть зібрати менше», – зауважив Гайду.

Утім, він запевнив, що навіть з цими показниками прогнозованого врожаю агропродукції вистачить і для українців, і для світу.

«Українські аграрії зможуть провести посівну на 19 млн га, це майже такі ж площі, як і минулого року. Збільшиться виробництво олійних культур – до 19 млн тон проти 18 млн тон у 2022 році. Зростуть врожаї соняшнику, ріпаку, та сої. Також може зрости виробництво цукрового буряку», – повідомив голова профільного комітету.

За його словами, цієї кількості повністю вистачить для внутрішніх потреб країни.

«Близько третини врожаю зернових покриває потреби українців, усе інше йде на експорт. Це внесок в економічну стабільність країни, валютні надходження та робочі місця. Продукції має вистачити і українцям, і людям в інших країнах, які її потребують», – підсумував Гайду.

Доповнення

За даними члену агрокомітету Дмитра Соломчука, у цьому році очікується значне скорочення посівних площ кукурудзи. Натомість, буде збільшено кількість посівів бобових та овочевих культур. Тому що їх не вистачає, особливо цибулі, вона імпортована. Велика кількість овочів через енергетичну кризу згнили в сховищах для зберігання.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Посівну розпочали у більшості областей України

Українські Національні Новини

Економіка