kilkist-spozhyvchykh-kredytiv-v-ukraini-zbilshuietsia-v-aub-rozpovily-na-shcho-ukraintsi-vytrachaiut-kredytni-koshty

Кількість споживчих кредитів в Україні збільшується. В АУБ розповіли, на що українці витрачають кредитні кошти

 • 69719 переглядiв

В Україні спостерігається приріст споживчого кредитування з початку 2023 року. Українці найчастіше використовують кредити на щоденні потреби, побутову техніку, меблі, лікування та комунальні послуги.

В банківській системі з початку 2023 року спостерігається приріст споживчого кредитування. Найбільше українці використовують кредитні кошти на щоденні потреби, покупку побутової техніки, меблів, на лікування, одяг та оплату комунальних послуг. Таку думку в ексклюзивному коментарі УНН висловив Президент Асоціації українських банків (АУБ) Андрій Дубас.

Ми спостерігаємо тренд приросту по всій банківській системі. Якщо взяти всі банки споживчого кредитування, починаючи з 2023 року, ми постійно бачимо приріст споживчого кредитування в системі

– зазначив Дубас.

За його словами, приріст споживчого кредитування спостерігається практично кожного місяця, чого не можна сказати про кредитування бізнесу. Там, за даними Дубаса, ситуація трохи інша – ріст кредитування є, але динаміка менша, ніж у споживчому кредитуванні.

Він додав, що у споживчих кредитів відсоткові ставки є вищими, тому що ці кредити зазвичай є високоризикові, беззаставні і рішення щодо їхньої видачі споживачу ухвалюється досить швидко. 

"Різні банки пропонують різні відсоткові ставки, але якщо подивитися в цілому, то відсоткові ставки коливаються десь від 30% річних до, можливо, 50% річних, в залежності від банку, програми, термінів, комісії і так далі", – уточнив Дубас. 

Також він зазначив, що в Україні стрімко розвивається ринок небанківського споживчого кредитування. Відповідно до дослідження, яке проводила АУБ щодо споживчого мікрокредитування, більш ніж половина респондентів повідомили, що беруть кошти на щоденні потреби, або так звані "до зарплати", якщо виникають непередбачувані витрати.

На другому місці - придбання побутової техніки, меблів, лікування, медикаменти, одяг, платежі за комунальні послуги. 

Сьогодні український фінансовий сектор взагалі та банківська система зокрема – високорозвинені в порівнянні з іншими країнами. В Україні працюють і мобільні банки, і банки, які пропонують програми "міксових" карток – коли у клієнта дебетова картка з кредитним лімітом. Вони користуються попитом і українці можуть завжди розраховувати на свій банк в тому плані, що, якщо з’явилися непередбачувані витрати – клієнт завжди може скористатися своїм кредитним лімітом і, так би мовити, швидко повернутися в економічному, фінансовому значенні "в стрій". Тобто закрити нагальну потребу і продовжити свою звичну діяльність

– зазначив Дубас.

Щодо повернення кредитів у банківську систему, як споживчих, так і тих, що отримали підприємці, Дубас зазначив, що, враховуючи воєнний час та виклики, з якими сьогодні  стикається Україна, частка непрацюючих кредитів знаходиться "на прийнятному рівні".

"Сьогодні показник непрацюючих кредитів на рівні близько 36%  Для України це більш-менш прийнятно, адже ми зараз знаходимося в умовах повномасштабної військової агресії росії. Якщо для порівняння використати показники, які у нас були до повномасштабного вторгнення, то ми постійно знижували частку непрацюючих кредитів у банківському секторі. Наприклад, у порівнянні з 2016 роком, коли було майже 60% непрацюючих кредитів, з початком повномасштабного вторгнення ця частка наближалася до 25%", – пояснив Дубас.

Водночас, за його словами, у контексті непрацюючих кредитів слід звертати увагу на те, у якому банку вони перебувають – державному чи приватному. Президент Асоціації українських  банків переконаний, якщо використовувати такий підхід, то ситуація виглядає краще. 

"Якщо цю цифру розділити на банки з державним капіталом, наприклад, виокремити "ПриватБанк", і банки з іноземним та приватним капіталом, то ситуація стає суттєво краще. Частка непрацюючих кредитів з початку повномасштабного вторгнення в банках з приватним капіталом і банках іноземних банківських груп – була близько 10%, тобто це є прийнятні показники. Найгіршу статистику в загальній картині робить "ПриватБанк" – в нього дуже висока частка непрацюючих кредитів, але і вона поступово йде на зниження", – зазначив Дубас, додавши, що така ситуація склалась через націоналізацію фінустанови і непрацюючі кредити дісталися держбанку "у спадок". 

Крім того, негативно впливають на статистику непрацюючих кредитів у державних банках й ті, що видавалися раніше, наприклад, ще у 2010 році і досі не повернуті, додав Дубас.

Нагадаємо

Співзасновниця першої в Україні фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions Олена Сосєдка раніше розповіла УНН, на що варто звертати увагу, щоб убезпечити себе від втрати коштів під час отримання кредиту в банку. Крім того, експерт дала поради як запобігти ризикам повʼязаним з отриманням кредиту та правильно обрати банк для отримання позики.

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі