holova-nbu-pyshnyi-lobiiuie-pryznachennia-kerivnykom-fondu-harantuvannia-vkladiv-tsyvilnoho-cholovika-zastupnytsi-holovy-op-dzherela

Голова НБУ Пишний лобіює призначення керівником Фонду гарантування вкладів цивільного чоловіка заступниці голови ОП - джерела

 • 105779 переглядiв

Голова НБУ Андрій Пишний лобіює призначення новим головою Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Павла Поляруша, цивільного чоловіка заступниці голови Офісу президента Ірини Мудрої, щоб посилити свій вплив у фінансовому секторі.

Директор-розпорядник Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Світлана Рекрут повідомила, що йде з посади. УНН зʼясовував, хто може стати новим керівником Фонду.

Деталі

Світлана Рекрут пропрацювала у Фонді гарантування вкладів десять років, пʼять із них вона його очолювала. Проте 17 липня цього року термін дії її повноважень спливає. У інтервʼю виданню Forbes вона розповіла, що не бажає продовжувати контракт і йде з посади.

Я з гордістю озираюсь на все, що було зроблено за ці роки чудовою командою професіоналів Фонду. Це люди з перспективним баченням та сміливістю реалізовувати найамбітніші проєкти,

- написала Рекрут на своїй  сторінці у Facebook.

Водночас Рекрут повідомила журналістам, що законодавство не передбачає проведення конкурсу на її посаду, а лише пряме призначення. Ситуація може змінитися тільки наступного року, коли можуть почати обирати кандидатів на керівні посади у ФГВФО на конкурсі.

За словами Рекрут, у меморандумі з Міжнародним валютним фондом прописані зміни, відповідно до яких до березня 2025 року українське законодавство має бути уточнене в частині призначення директора-розпорядника ФГВФО. Рекрут не виключила, що в майбутньому керівника Фонду обиратимуть на конкурсі.

Вона розповіла, що про своє рішення піти з посади повідомила Нацбанку, Мінфіну та Міжнародному валютному фонду заздалегідь і дискусії щодо того, хто її замінить точаться останні місяці.

Нового директора-розпорядника адміністративна рада ФГВФО повинна призначити вже у липні. За логікою очолити ФГВФО мав би хтось із заступників Рекрут. Зокрема, за даними УНН, на посаду директора-розпорядника розглядається кандидатура Ольги Білай, яка працює у Фонді з липня 2017 року. Спочатку вона обіймала посаду директорки департаменту управління активами, а з серпня 2019 року - заступниця директора-розпорядника ФГВФО.

Білай бере активну участь у медійному висвітленні роботи ФГВФО щодо виведення з ринку неплатоспроможних банків. Така активність, зокрема, може свідчити про її амбіції очолити структуру.

Проте, за даними джерел УНН, Білай не єдина, кого розглядають на посаду директора-розпорядника ФГВФО. За даними видання, голова Національного банку України Андрій Пишний лобіює призначення своєї людини на цю посаду задля посилення власного впливу у фінансовому секторі. Зокрема, якщо йому це вдасться, то фінансовий сектор може опинитися під повним контролем Пишного, окрім тієї частки, за яку безпосередньо відповідає Міністерство фінансів.

Як розповіли співрозмовники, наближені до голови НБУ, Пишний проштовхує на керівну посаду начальника Управління роботи з проблемними активами Національного банку України Павла Поляруша.

Ймовірно Пишному не доведеться докладати багато зусиль, аби на керівну посаду ФГВФО потрапила його людина. Адже головою адмінради фонду, яка призначає керівництво є директор юридичного департаменту НБУ Олександр Зима, який раніше разом з Пишним працював в "Ощадбанку". Більше того, щодо Зими вже розслідується кримінальне провадження за фактом можливого зловживання владою або службовим становищем, що призвело до тяжких наслідків (ч.2 ст. 364 ККУ), а тому не виключено, що чиновник потрапив на гачок і готовий виконувати усі забаганки шефа.

У випадку з призначенням Поляруша потенційно може бути конфлікт інтересів. Адже він є цивільним чоловіком Ірини Мудрої - заступниці голови Офісу Президента України Андрія Єрмака. Тому до його призначення повинна бути посилена увага Нацагентства із питань запобігання корупції.

УНН звернувся із запитом до Мудрої щодо того, чи продовжуватиме вона обіймати посаду після призначення керівником ФГВФО її цивільного чоловіка.

До речі, не виключено, що Мудра може мати окрім українського ще й американське громадянство, що заборонено Конституцією України. Ймовірно, що й у Поляроша може бути ще один паспорт окрім українського. Адже їхній з Мудрою спільний син Лев має громадянство США. Про це стало відомо із декларації чиновника – у 2020 році він вказував, що Лев Поляруш громадянин США. Проте починаючи з 2021 року в деклараціях Поляруша вказано, що у сина чиновника український паспорт.

За даними, які містяться на сайті НБУ, Павло Поляруш майже 15 років працює в українському банківському секторі, зокрема у сферах відносин з корпоративними клієнтами, управління ризиками, роботи з проблемними кредитами.

У 2019 – 2021 роках він уже очолював Управління роботи з проблемними активами Національного банку. Після звільнення з НБУ, у 2021 – 2023 роках Поляруш працював у Міністерстві оборони та Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України. Пізніше знову повернувся на попередню посаду у Нацбанк.

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі

    Більше ніж половина українців не вважають себе європейцями

     • 100472 переглядiв

    Потужний вибух пролунав у Херсоні: що відомо

     • 27461 переглядiв