ukenru
achs-zalishit-rumuniv-bez-svinini

АЧС залишить румунів без свинини

 • 7691 переглядiв

КИЇВ. 29 серпня. УНН. У боротьбі з африканською чумою свиней румунський уряд вживає крайні заходи. У зв'язку з драматичною ситуацією румунський міністр сільського господарства попросив допомоги у Брюсселя, передає УНН з посиланням на міжрегіональну екологічну організацію "Зелений фронт".

За даними румунського Національного бюро з ветеринарії та безпеки продовольства (ANSVA), на початку серпня в 98 населених пунктах Румунії було зареєстровано понад 587 спалахів АЧС. Найчастіше вони відбуваються на фермах поблизу Дунаю і біля українського кордону.

Більше за інших постраждав регіон Тулча, розташований в східній частині країни - тільки в червні тут було вбито понад 48 тис. свиней.

Компенсації за убитих тварин становлять еквівалент 1,32 євро за кілограм.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні в цьому році зареєстрували вже близько 100 спалахів АЧС

Міністерство сільського господарства країни вимагає від фермерів спалити або іншим способом ізолювати свої посіви в зонах АЧС. Це стосується, наприклад, кукурудзи.

Голова аграрного відомства у зв'язку з різким скороченням свинарства внаслідок АЧС також попросив допомоги у Брюсселя. За даними голови Асоціації виробників свинини, у Румунії склалися передумови для розвитку серйозної кризи на ринку свинини.

Професійні асоціації передбачають, що жителі Румунії до півроку будуть змушені жити без свинини.

Як писав УНН, в Литві АЧС теж породила кризу. У країні заявили про наміри наростити імпорт свинини з Польщі та інших країн.

В Україні, тим часом, на тлі АЧС, також зростає імпорт свинини і сала з-за кордону. Так, цей показник за перші 5 місяців поточного року виріс майже в 7 разів.

За словами нардепа Сергія Тригубенка, так багато свинини, як зараз, Україна не імпортувала останні 4 роки.

Українські Національні Новини

Новини Світу