zamorozhennia-viiny-v-ukraini-mozhe-zahrozhuvaty-napadom-rf-na-krainy-nato-kuleba

Замороження війни в Україні може загрожувати нападом рф на країни НАТО – Кулеба

 • 35127 переглядiв

Міністр закордонних справ України Кулеба попереджає, що припинення вогню в Україні може дозволити росії підготуватися до більш жорстокої майбутньої атаки, що потенційно загрожує сусідам України та країнам НАТО.

росія використає замороження бойових дій в Україні, щоб перепочити та спланувати більш жорстокої атаки через кілька років, потенційно залучивши не лише Україну, але й сусідні країни, і навіть членів НАТО. Про це заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба у статті для американського журналу Foreign Affairs, передає УНН.

Деякі аналітики вважають, що заморожування конфлікту шляхом припинення вогню на даний момент є реалістичним варіантом. Прихильники такого сценарію стверджують, що це зменшить українські втрати та дозволить Україні та її партнерам зосередитися на економічному відновленні та відбудові, інтеграції до Європейського Союзу та НАТО та довгостроковому розвитку нашої обороноздатності

- зазначив Кулеба.

За його словами, проблема не лише в тому, що припинення вогню зараз винагородить російську агресію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зеленський пояснив, чому Україна ніколи не погодиться на замороження конфлікту з рф

"Замість того, щоб припинити війну, припинення вогню просто призупинило б бойові дії, доки росія не буде готова здійснити новий поштовх углиб країни. А тим часом це дозволило б російським окупаційним військам укріпити свої позиції бетоном та мінними полями, унеможлививши їх вигнання в майбутньому та прирікаючи мільйони українців на десятиліття репресій під окупацією. Російський бюджет тимчасово окупованих територій України на 2024 рік у розмірі 3,2 трильйона російських рублів (близько 35 мільярдів доларів) є яскравим доказом плану москви закопатися на довгострокову перспективу та придушити опір російській окупаційній владі", - розповів міністр.

Кулеба зазначив, що переговорного припинення вогню навіть не розглядається.

Адже, як нагадав Кулеба з 2014 по 2022 рік було приблизно 200 раундів переговорів з росією в різних форматах, а також 20 спроб встановити припинення вогню в меншій війні, яка послідувала за незаконною анексією росією Криму у 2014 році та окупацією сходу України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Подоляк про наслідки "заморожування конфлікту" в Україні: війна тлітиме в серці Європи

"Якби лінія фронту була заморожена зараз, немає підстав вважати, що росія не використала б такий перепочинок для планування більш жорстокої атаки через кілька років, потенційно залучивши не лише Україну, але й сусідні країни, і навіть членів НАТО. Тим, хто вірить, що росія не нападе на країну НАТО після святкування успіху в Україні, варто згадати, яким неймовірним здавалося масштабне вторгнення в Україну всього два роки тому", - зазначив Кулеба.

Анна Мурашко

Війна

    Популярні

    Новини по темі