ukenru
yes-nadavatime-ukrayini-9-mlrd-yevro-grantami-u-yevrokomisiyi-predstavili-podrobitsi-planu

ЄС надаватиме Україні 9 млрд євро грантами: у Єврокомісії представили подробиці плану

 • 209296 переглядiв

КИЇВ. 18 травня. УНН. Європейська комісія має намір запропонувати надати Україні в 2022 році додаткову макрофінансову допомогу у вигляді кредитів на суму до 9 млрд євро. Докладніше про план допомоги нашій країні сказано в релізі, опублікованому в середу на сайті ЄК, пише УНН.

Деталі

Так, нова макрофінансова допомога, як повідомляється, виплачуватиметься траншами з тривалими термінами погашення та пільговими відсотковими ставками завдяки гарантії з бюджету Союзу.

«Щоб уможливити це, держави-члени повинні домовитися про надання додаткових гарантій. Разом із грантовою підтримкою з бюджету ЄС для субсидування відповідних процентних платежів це забезпечить добре скоординовану та високопільгову підтримку України», - кажуть у ЄК.

У Комісії вказують, що для відновлення країни після війни, створення основ вільної та процвітаючої країни, підтримки її на європейському шляху будуть потрібні значні глобальні фінансові зусилля. Така підтримка повинна мати середньо- та довгостроковий горизонт.

У даному контексті, планується, що міжнародна координаційна платформа, "платформа реконструкції України", очолювана спільно Комісією, що представляє Європейський Союз, та урядом України, буде працювати як всеосяжний орган стратегічного управління, відповідальний за схвалення плану реконструкції, розробленого та реалізованого Україною за адміністративної підтримки та технічної допомоги ЄС.

План реконструкції "RebuildUkraine", схвалений платформою, що ґрунтується на оцінці потреб, має стати основою для Європейського Союзу та інших партнерів для визначення пріоритетних областей, обраних для фінансування, та конкретних проектів, вважають у ЄК. Платформа координуватиме джерела фінансування та їх призначення для оптимізації їх використання, а також контролюватиме прогрес у реалізації плану.

Для підтримки плану відновлення Комісія пропонує створити фонд "RebuildUkraine" як основний юридичний інструмент підтримки Європейського Союзу, який надаватиме гранти та кредити.

Він буде вбудований до бюджету ЄС, тим самим забезпечуючи «прозорість, підзвітність та надійне фінансове управління цією ініціативою, з чітким зв'язком з інвестиціями та реформами», йдеться у релізі.

«Непередбачені потреби, викликані війною у Європі, виходять далеко межі коштів, що у поточних багаторічних фінансових рамках. Тому необхідно буде знайти нові джерела фінансування, - заявили в ЄК.

Там вважають, що запропонована архітектура є досить гнучкою, щоб врахувати такі нові джерела фінансування. Додаткові гранти, які будуть надані Україні, можуть фінансуватися або за рахунок додаткових внесків держав-членів (і третіх країн, якщо вони забажають це зробити) до Фонду та існуючих програм Союзу, що дозволить скористатися фінансовими механізмами Союзу та гарантіями належного використання коштів, або за рахунок цільового перегляду фінансової структури. З цих джерел також можна фінансувати позики, які будуть надані Україні в рамках Фонду. Проте, враховуючи масштаб позик, які, ймовірно, будуть потрібні, можливі варіанти залучення коштів для позик від імені ЄС або під національні гарантії держав-членів, вважають у Єврокомісії.

Раніше

Єврокомісія запропонувала до 9 млрд євро нового макрофіну Україні. Попередня надана екстрена макрофінансова допомога ЄС Україні цього року становила 1,2 млрд євро.

Крім того, глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляйєн у середу офіційно оголосила про план відновлення України, окресливши, що у ньому мають поєднуватись інвестиції з реформами – у таких галузях, як боротьба з корупцією, адміністративний потенціал, верховенство закону та незалежність судової системи.

Контекст

Україна зіткнулася з дефіцитом бюджету через вторгнення росії. За оцінками, Україні потрібно від 5 до 7 мільярдів доларів на місяць, щоби компенсувати цей дефіцит.

Єврокомісія, як очікувалося, 18 травня мала запропонувати фінансовий пакет у координації з союзниками та міжнародними організаціями, щоб допомогти покрити фінансовий дефіцит України у розмірі 15 мільярдів доларів протягом наступних трьох місяців. Сама Єврокомісія, за повідомленнями, мала запропонувати Києву кредити від 7 до 9 мільярдів євро для фінансування невідкладних потреб уряду. Гроші підуть на виплату зарплат, пенсій та лікарняних витрат.

Крім того, міністри фінансів країн G7 мають намір цього тижня погодити пакет допомоги Україні у розмірі 15 млрд євро (15,80 млрд доларів). За повідомленнями, пакет охоплюватиме три місяці з короткостроковим фінансуванням переважно у вигляді грантів, які на відміну від кредитів не потрібно повертати. Сполучені Штати вже начебто запропонували внести половину допомоги у вигляді грантів на суму 7,5 млрд доларів.

Українські Національні Новини

Новини Світу