ukenru
vcheni-viveli-porodu-sviney-stiykikh-do-achs

Вчені вивели породу свиней стійких до АЧС

 • 7918 переглядiв

КИЇВ. 14 лютого. УНН. У Шотландії команда дослідників Рослінського інституту вивела породу свиней, стійких до африканської чуми, передає УНН.

Так, використавши прогресивні генетичні методи, вчені виробили породу свиней з геном бородавочника (вид з сімейства свиней, що мешкає в Африці – ред.), а також чагарникової свині.

На думку науковців, даний ген може захистити тварин від зараження вірусом африканської чуми.

Дослідження зосереджено на одному з генів під назвою RELA, знайденого у домашніх свиней.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: С.Тригубенко: профільні відомства лишили українських фермерів сам на сам з катастрофічними наслідками АЧС

"Цей ген викликає підвищену роботу імунної системи. Слід зазначити, що гени бородавочників і кустарних свиней трохи відрізняються від RELA, знайденого у домашніх свиней. Їх ген — Allele", - йдеться у повідомленні.

Дослідники використовували метод генного редагування, щоб змінити генетичний код домашніх свиней. В кінцевому рахунку, вчені перетворили ген RELA в Allele.

На даний момент науковці проводять клінічні випробування, щоб перевірити, чи підвищила генетична зміна стійкість свиней до захворювання.

Водночас, за словами професора Брюса Вайтлі, основною метою дослідників є поліпшення стійкості до хвороб домашніх свиней у всьому світі.

"Вчені прагнуть забезпечити фермерів здоровими і більш продуктивними тваринами", - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, в Україні з початку року було зафіксовано вже понад 20 нових випадків АЧС.

За даними Мінагрополітики, для подолання АЧС Україні знадобиться щонайменше три роки.

Українські Національні Новини

Суспільство