ukenru
uchenim-vdalosya-rozgornuti-3500-richnu-mumiyu-ne-torkayuchis-do-neyi

Ученим вдалося "розгорнути" 3500-річну мумію, не торкаючись до неї

 • 42520 переглядiв

КИЇВ. 28 грудня. УНН. Єгипетські вчені за допомогою цифрових технологій "розгорнули" муміфіковані останки фараона Аменхотепа I, дізнавшись нові подробиці про життя і смерть єгипетського правителя, вперше відтоді, як мумія була виявлена в 1881 році, пише УНН з посиланням на CNN.

Деталі

Як повідомляється, мумія була настільки крихкою, що археологи навіть не наважилися відкривати останки, що зробило її єдиною королівською єгипетською мумією, знайденою в XIX і XX століттях, ще не відкритою для вивчення.

Використовуючи неінвазивні цифрові методи, єгипетські вчені застосували тривимірну комп'ютерну томографію (КТ), щоб "розгорнути" 3500-річну мумію і вивчити її вміст.

"Розгорнувши" в цифровій формі мумію і "знявши" її віртуальні шари — лицьову маску, бинти і саму мумію — ми могли вивчити цього добре збереженого фараона з безпрецедентними подробицями", — сказано в заяві доктора Сахар Салім, професора радіології медичного факультету Каїрського університету і радіолога проекту "Єгипетські мумії".

Повідомляється, що Салім і її колеги виявили, що Аменхотепу I було близько 35 років і на момент смерті він мав зріст 169 сантиметрів. Він також був обрізаний, і у нього були здорові зуби. Всередині з ним також було забинтовано близько 30 амулетів і унікальний золотий пояс.

За словами Салім, фараон також мав вузьке підборіддя, маленький вузький ніс, кучеряве волосся і злегка виступаючі верхні зуби. Дослідження не виявило жодних ран або фізичних вад, які могли б пояснити причину його смерті.

Аменхотеп I правив Єгиптом близько 21 року, між 1525 і 1504 роками до нашої ери. Він був другим королем 18-ї династії і відомий в основному мирним правлінням, під час якого він побудував безліч храмів.

Дослідники також виявили, що мумія отримала численні посмертні травми, ймовірно, завдані стародавніми розкрадачами гробниць, які, згідно з ієрогліфічними текстами, жерці і бальзамувальники згодом намагалися відновити в 21-ій династії — більш ніж через чотири століття після того, як він був вперше муміфікований і похований.

Перед вивченням мумії Салім припустила, що згадані в текстах жерці і бальзамувальники могли розгорнути мумію, щоб повторно використовувати деякі предмети, такі як амулети для пізніших фараонів, що було звичайною практикою в той час. Але це не так, сказала вона за підсумками дослідження.

Що було раніше

Як писав УНН, раніше археологи знайшли гробницю в Дашурі — некрополі єгипетських фараонів стародавнього і середнього царств, який рзташований на західному березі Нілу, за близько 40 км від Каїра.

Українські Національні Новини

Новини Світу