ukenru
u-yunisef-zasteregli-vid-zupinki-reformi-internativ-v-ukrayini

У ЮНІСЕФ застерегли від зупинки реформи інтернатів в Україні

 • 12763 переглядiв

КИЇВ. 1 лютого. УНН. ЮНІСЕФ стурбований запропонованими поправками до Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей в Україні та вбачають у них загрозу продовження деінституціалізації та обмеження прав десятків тисяч дітей. У чому саме побачив небезпеку ЮНІСЕФ, повідомляє УНН.

Цитата пресслужби ЮНІСЕФ в Україні:

“ЮНІСЕФ глибоко стурбований запропонованими поправками до Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей. Проект розпорядження Кабінету міністрів України, у якому прописані зміни до Національної стратегії, несе загрози для продовження реформи деінституціалізації та обмежує права десятків тисяч дітей в Україні”, - йдеться у повідомленні.

Деталі

За даними ЮНІСЕФ, в Україні кількість дітей, які проживають в інтернатних закладах, одне з найвищих у світі й найвище у Європі. Комітет ООН з прав дитини в останніх рекомендаціях для України вкотре наголосив на критичній важливості термінового впровадження комплексної реформи деінституціалізації.

Велика кількість українських дітей виховуються в інтернатах через бідність їхніх сімей, інвалідність, жорстоке поводження з ними або недогляд, а також унаслідок відсутності доступу до якісної спеціальної чи інклюзивної освіти або обмеженого доступу до медичних, соціальних та інших послуг у межах підтримки сім'ї у їхніх громадах, додали в організації.

Запропоновані поправки до Нацстратегії, як вказують у ЮНІСЕФ, призводять до:

  • негативних наслідків інституціоналізації для подальшого зростання та розвитку дітей, особливо дітей молодшого віку;
  • позбавлення багатьох дітей із вразливих сімей та дітей з інвалідністю шансу зростати в люблячій і турботливій родині або шансу на возз'єднання сім'ї (якщо це не суперечить найкращим інтересам дитини);
  • соціальної ізоляції і проблем із адаптацією дитини після залишення інтернату;
  • продовження дискримінації та ізоляції дітей на підставі їхніх вразливості, потреб у спеціальній освіті чи інвалідності.

“Перебування в інституції позбавляє дітей можливості сповна розвинути свій потенціал — особливо, якщо йдеться про дітей із вразливих сімей чи дітей із інвалідністю. Найкращим рішенням завжди має бути виховання дитини в сім’ї, яка підтримує, любить і надихає її. Обов’язок уряду — підтримати сім’ї, щоб вони мали змогу піклуватися про своїх дітей”, — сказала голова Представництва Дитячого фонду ООН (ЮНІСЕФ) в Україні Лотта Сильвандер.

ЮНІСЕФ закликає уряд України залишити без змін реформу деінституціалізації і продовжити її відповідно до Національної стратегії й затвердженого Плану дій за міжнародними стандартами, а також розвивати соціальні послуги у громадах, інклюзивну освіту, альтернативні сімейні форми виховання, щоб попередити потрапляння дітей в інтернати чи будинки дитини.

Доповнення

Згаданий урядовий проект раніше розкритикував дитячий омбудсмен Микола Кулеба. Він вказував, що його ухвалення "фактично припинить реформу інтернатів". Посадовець пояснював, що такою пропозицією - від Мінсоцполітики - пропонується "насамперед "відтермінувати" до 2026 року припинення влаштування до інтернатів дітей віком до 3-х років, що було передбачено стратегією до 2020, як один із ключових пріоритетів". З його слів, "реформа звужується лише до будинків дитини (реформу яких відтерміновують до 2026 року), дитячих будинків-інтернатів системи соціального захисту (для дітей з важкими формами інвалідності) та дитячих будинків системи освіти (в яких станом на 01.01.2020 залишилось 1 057 дітей, що є менш ніж 1% від загальної чисельності дітей в інтернатах)".

Нагадаємо, у червні 2020 року уряд ухвалив постанову щодо запобігання потрапляння дітей без поважних причин до інституційних закладів.

Після цього у ВР зареєстрували урядовий законопроект №3587 про зміни до системи догляду за дітьми. Він все ще перебуває на стадії ознайомлення.

Зазначимо, що в Україні щороку близько 2 тисячі дітей потрапляють до дитячих будинків.

Українські Національні Новини

Політика