u-yakykh-krainakh-krashche-kupuvaty-nerukhomist-ekspertka-rozpovila-na-shcho-varto-zvertaty-uvahu-pid-chas-takoho-investuvannia

У яких країнах краще купувати нерухомість. Експертка розповіла, на що варто звертати увагу під час такого інвестування

 • 289449 переглядiв

Придбання нерухомості за кордоном користується серед українців дедалі більшим попитом. Ті, у кого залишилися значні заощадження, намагаються їх інвестувати в житло за кордоном у надії отримати прибуток. Співзасновниця першої в Україні фінтех-екосистеми Concord Fintech Solutions Олена Сосєдка в ексклюзивному інтерв'ю УНН розповіла, на що слід звертати увагу під час здійснення такої покупки, які країни найкраще підходять для інвестування та які ризики несе в собі таке вкладення коштів.

Деталі

"Купівля нерухомості за кордоном справді стала популярною серед людей, які мають значні заощадження, особливо в контексті нестабільної політичної та економічної ситуації", - зауважила Сосєдка.

За її словами, є кілька аспектів, на які слід зважати, ухвалюючи рішення про інвестування в закордонну нерухомість. Зокрема, серед переваг такого вкладення заощаджень диверсифікація активів. 

"Інвестиції в нерухомість за кордоном можуть допомогти диверсифікувати ваші активи, знижуючи ризики, пов'язані з економічною нестабільністю в рідній країні", - зазначила Сосєдка.

За її словами, багато країн пропонують більш стабільні економічні та політичні умови, що може забезпечити більший захист вкладень.

Ще одним бонусом купівлі нерухомості за кордоном може стати можливість отримання посвідки на проживання або громадянства. Адже деякі країни пропонують програми інвестиційного громадянства або посвідки на проживання в обмін на купівлю нерухомості.

"На деяких зарубіжних ринках нерухомості спостерігається стійке зростання цін, що може принести прибуток у довгостроковій перспективі", - додала Сосєдка. 

Які країни більше підходять для інвестування в нерухомість

Серед країн, придатних для інвестицій у нерухомість, наприклад, Іспанія та Португалія. "Ці країни популярні завдяки сприятливому клімату, високій якості життя і стабільному ринку нерухомості. У Португалії також існує програма "золотої візи", яка дає змогу отримати посвідку на проживання за інвестиції в нерухомість", - розповіла Сосєдка. 

Греція - ще одна країна з привабливими умовами для інвесторів. Тут також діє програма "золотої візи".

 Також часто інвестують у нерухомість Німеччини, адже це, за словами Сосєдки, країна зі стійкою економікою та стабільним ринком нерухомості, особливо у великих містах, таких як Берлін і Мюнхен.

Канада, наприклад, пропонує стабільний ринок нерухомості та високу якість життя, особливо в таких містах, як Торонто і Ванкувер.

ОАЕ, зокрема Дубай і Абу-Дабі, за словами Сосєдки, пропонують швидкозростаючий ринок нерухомості, а також можливість отримання посвідки на проживання.

Ризики вкладення коштів у житло за кордоном

Експерт зазначила, що є також низка ризиків, пов'язаних з інвестуванням у закордонну нерухомість. Зокрема, можуть виникнути юридичні складнощі.

"Закони про нерухомість та оподаткування можуть істотно відрізнятися в різних країнах. Важливо розуміти і дотримуватися місцевих законів", - зазначила Сосєдка.

Вона зазначила, що зміни обмінних курсів можуть вплинути на вартість вашої інвестиції.

Крім того, слід пам'ятати, що продаж нерухомості в іншій країні може зайняти більше часу і виявитися складнішим, ніж в Україні.

Також, за словами Сосєдки, можуть виникнути додаткові витрати. Вони можуть включати податки, страховку, обслуговування нерухомості та витрати на управління, якщо ви не проживаєте в країні постійно.

Експертка додала, що навіть у стабільних на перший погляд країнах можуть виникнути політичні або економічні проблеми, які вплинуть на ринок нерухомості.

Податки на нерухомість за кордоном

За словами Сосєдки, у багатьох країнах діє податок на купівлю нерухомості, який може варіюватися залежно від вартості об'єкта і регіону. Наприклад, в Іспанії він становить близько 10%, а в Португалії - 6-8%.

Крім того, за кордоном є щорічні податки на нерухомість, тому власник нерухомості зобов'язаний сплачувати щорічні податки на майно. Їхній розмір залежить від оцінки вартості нерухомості та ставок, встановлених місцевою владою.

У деяких країнах також існує податок на приріст капіталу. Тобто під час продажу нерухомості може стягуватися цей податок, а його ставка та умови можуть значно відрізнятися залежно від країни.

Якщо ви здаєте свою нерухомість в оренду, дохід від оренди обкладатиметься податком, нагадала Сосєдка. У деяких країнах також стягується податок на додану вартість (ПДВ) на оренду комерційної нерухомості.

Здача нерухомості в оренду

Здача нерухомості в оренду може стати джерелом додаткового доходу, який може покрити частину витрат на утримання майна і податки.

"Якщо ви не проживаєте в країні постійно, можна скористатися послугами керуючих компаній, які візьмуть на себе пошук орендарів, збір орендної плати та обслуговування нерухомості", - порадила Сосєдка.

У туристично привабливих регіонах, за словами Сосєдки, можна здавати нерухомість подобово або на короткий термін, що може бути більш прибутковим, ніж довгострокова оренда.

Експертка наголосила, що важливо знати і дотримуватися місцевих законів і правил, що стосуються оренди нерухомості. Це включає реєстрацію договору оренди, податкові зобов'язання та дотримання прав орендарів.

"Інвестиції в закордонну нерухомість можуть бути виправданим кроком для тих, хто шукає безпечні та стабільні варіанти вкладень, особливо в умовах нестабільної ситуації в Україні. Однак важливо ретельно досліджувати ринок, розуміти юридичні та фінансові аспекти, а також бути готовим до можливих ризиків. Консультація з міжнародними експертами з нерухомості та фінансовими консультантами може допомогти ухвалити більш зважене рішення", - резюмувала Сосєдка.

Лілія Подоляк

Слайдер

    Популярні

    Новини по темі

    Курс валют на 5 липня: гривня зміцнилась на 21 копійку

     • 17197 переглядiв

    Черкащина: уночі знищено два ворожі "шахеди"

     • 21742 переглядiв

    Армія рф дев'ять разів з ночі атакувала Сумщину: 33 вибухи

     • 17103 переглядiв

    На фронті за добу сталося 155 боїв: ситуація за напрямками

     • 17253 переглядiв