u-starodavnikh-mistakh-maya-arkheologi-znayshli-visoku-kontsentratsiyu-rtuti

У стародавніх містах мая археологи знайшли високу концентрацію ртуті

 • 351396 переглядiв

Деталі 

Дослідники виявили у древньому місті мая наявність ртуті у ґрунті. Концентрація речовини варіюється від 0,016 до 17,16 мільйонів частки (ppm). Зазначається, що поріг токсичності ртуті встановлено на рівні 1 ppm.

Вчені з'ясували, що мая використовували як засіб для прикраси порошок, що містить ртуть, і кіновар для патіо, підлог, стін та кераміки. Токсична речовина потрапила у воду та ґрунт, забруднивши їх на тисячі років.

Зазначається, що одного з останніх правителів Тікаля мая Темне Сонце зображували опасистим. У матеріалі наголошується, що це не викликає подив, адже отруєння ртуттю викликає симптом метаболічного синдрому, який є поєднанням таких станів, як ішемічна хвороба серця, діабет та інсульт.

Додамо

Токсичні властивості ртуті відомі з глибокої давнини. Сполуки ртуті — кіновар, каломель і сулема — застосовувались для різних цілей, в тому числі і як отрута. З давніх часів відома також і металева ртуть, хоча її токсичність спочатку сильно недооцінювалась.

Ртуть та її сполуки почали особливо широко застосовуватись у Середньовіччі, зокрема, під час виробництва золота і срібних дзеркал (за допомогою амальгам), а також під час виготовлення повсті для капелюхів, що спричинило потік нових, уже професійних отруєнь.

Нагадаємо

У провінції Аньхой на сході Китаю палеонтологи виявили два яйця раніше невідомого виду динозаврів. Всередині них знайшли цілий шар кристалів кальциту. Дослідники дали йому ім'я Shixingoolithus qianshanensis.

Українські Національні Новини

Культура

    Популярні

    Новини по темі

    Українські військові знищили майже 60 окупантів

     • 139257 переглядiв

    У Харківській області розчистили вже понад 170 км доріг

     • 124721 переглядiв

    Австрія засуджує погрози росії щодо ядерної зброї - МЗС

     • 127856 переглядiв