ukenru
u-radu-prokhodyat-schonaymenshe-shist-partiy-zyavivsya-svizhiy-elektoralniy-reyting

У Раду проходять щонайменше шість партій: з'явився свіжий електоральний рейтинг

 • 21384 переглядiв

КИЇВ. 8 червня. УНН. У разі виборів до Верховної Ради найближчим часом, бар’єр у 5% для потрапляння до парламенту подолали б щонайменше 6 політичних партій. Про це свідчать результати опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного впродовж 27 травня - 1 червня, передає УНН.

Деталі

“За результатами опитування одразу три партії мають підтримку в межах статистичної похибки, тому формально ми не можемо однозначно визначити, яка політична сила очолює рейтинг і можемо говорити, що є три партії, які мають приблизно однакову підтримку і лідирують на виборах”, — вказали автори соцопитування.

Як зазначається, цими партіями є “Слуга народу” (15,3% серед усіх респондентів і 17,7% серед тих, хто визначився), “ЄС” (відповідно, 13,3% і 15,4%) та “ОПЗЖ” (12,8% і 14,7%). Наближена до цих лідерів партія “Батьківщина” з показниками 12,1% і 13,9% (причому, рейтинг цієї партії в межах похибки відрізняється від рейтингу партії “ЄС” і “ОПЗЖ”, але у випадку порівняння з “Слугою народу” остання має статистично значущо вищу підтримку), відзначили у КМІС.

Окрім цих політичних сил, як вказано, набирають не менше 5% такі партії, як “Сила і честь” (відповідно, 6,9% і 8%), “Українська стратегія Гройсмана” (5,1% і 5,8%) і РПЛ (4,4% і 5%). Мінімально відстають від прохідного бар’єру партії “Наші” (4% і 4,6%) та “Партія Шарія” (3,9% і 4,5%). Інші партії мають нижчу підтримку.

Що стосується рейтингу кандидатів на виборах Президента, то у першому турі, якби у виборах брали участь зазначені кандидати, відносно найбільшу підтримку має Володимир Зеленський: у разі участі у виборах зазначених у списку кандидатів чинний Президент отримав би 21,8% серед усіх респондентів, що становить 27,3% серед тих, хто збирається голосувати і визначився з вибором. На другому місці – Петро Порошенко, за якого проголосували б 11,7% серед усіх респондентів і 14,6% серед тих, хто визначився з вибором. На третьому місці – Юлія Тимошенко з показниками, відповідно, 9,5% і 11,9%. Четверте місце ділять з приблизно однаковою підтримкою Ігор Смешко (7,6% і 9,5%) та Юрій Бойко (7,3% і 9,2%). Інші кандидати мають нижчу підтримку, вказали автори опитування.

Довідково

Опитування КМІС проводилося впродовж 27 травня - 1 червня 2021 року методом телефонних інтерв’ю з використанням комп’ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI) на основі випадкової вибірки мобільних телефонних номерів (з випадковою генерацією телефонних номерів) з квотним відбором. Опитано 2000 респондентів, що мешкають у всіх регіонах України (крім АР Крим). У Луганській і Донецькій областях опитування проводилося тільки на території, що контролюється українською владою. Вибірка репрезентативна для дорослого населення (віком 18 років і старше) України.

Статистична похибка вибірки (з імовірністю 0,95 і з врахуванням дизайн-ефекту 1,1) не перевищує: 2,4% для показників, близьких до 50%, 2,1% для показників, близьких до 25%, 1,5% - для показників, близьких до 10%, 1,1% - для показників, близьких до 5%.

Додамо

Відповідно до опитування Центру Разумкова, проведеного з 22 по 29 квітня, у разі виборів до парламенту, бар’єр у 5% для потрапляння до парламенту тоді могли подолати п’ять політичних партій. 

До слова, КМІС підрахував баланс недовіри до українських політиків.

Українські Національні Новини

Політика