ukenru
u-naglyadoviy-radi-naftogazu-khochut-vidstoronennya-vitrenka-shmigal-obitsyaye-rishennya-do-kintsya-misyatsya

У наглядовій раді "Нафтогазу" хочуть відсторонення Вітренка - Шмигаль обіцяє рішення до кінця місяця

 • 22388 переглядiв

КИЇВ. 16 червня. УНН. Після припису голови НАЗК про незаконність призначення Юрія Вітренка головою правління НАК "Нафтогаз України" голова наглядової ради НАК Клер Споттісвуд ініціювала відсторонення Юрія Вітренка. Про це йдеться у її заяві, поширеній у середу, 16 червня, передає УНН.

Цитата:

“Я скликала позачергове засідання наглядової ради, щоб обговорити відсторонення голови правління. З метою забезпечення дотримання найвищих стандартів належного корпоративного врядування, я вважаю, що таке відсторонення відповідає інтересам Нафтогазу та України”, — зазначила Клер Споттісвуд, яку цитує департамент з інтегрованих комунікацій НАК.

Деталі

Як зазначається, голова наглядової ради Нафтогазу обговорила ситуацію з Прем’єр-міністром та міністром юстиції України і очікує від уряду, як акціонера Нафтогазу, остаточного рішення найближчим часом.

“Негайно обговорила ситуацію, що склалася, з акціонером — урядом України. Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль разом з міністром юстиції взяли участь в обговоренні від імені Кабінету міністрів України. Прем’єр-міністр України зобов’язався прийняти остаточне рішення, у тому числі вирішити питання щодо припинення строку дії контракту з Юрієм Вітренком, як вимагається, протягом 10 робочих днів, починаючи з 15 червня 2021 року”, — зазначила Клер Споттісвуд.

Водночас заазначається, що голова правління Нафтогазу Юрій Вітренко "відзначив, що наглядова рада інформацію щодо припису НАЗК з ним не обговорювала". 

Що було раніше

15 червня НАЗК оприлюднило висновки про невідповідність закону при призначенні Юрія Вітренка на посаду керівника НАК раніше, ніж через рік після завершення роботи в Міністерстві енергетики України.

Вказано, що голова НАЗК Олександр Новіков в одному з інтерв’ю прокоментував припис таким чином: “Ми не встановили жодного конфлікту інтересів у діяльності Юрія Вітренка. Але, на жаль, закон забороняє особі, яка ухвалювала рішення щодо підприємства, керувати ним впродовж року після звільнення”.

У відповідь Юрій Вітренко підкреслив, що вважає припис НАЗК таким, що суперечить букві та духу закону та є прикладом “вибіркового правосуддя”.

На думку юридичного департаменту НАК “Нафтогаз України”, припис є необґрунтованим та не відповідає вимогам законодавчих актів. Також юристи Нафтогазу звертають увагу, що виконання однієї з вимог припису (скасувати пункт 9 розпорядження Кабінету Міністрів України від 28.04.2021 № 370-р.) призведе до скасування рішення загальних зборів компанії про уповноваження міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства на підписання цивільно-правових договорів із членами наглядової ради.

Своєю чергою міністр юстиції Денис Малюська заявив, що припис НАЗК найближчим часом буде оскаржено в суді.

Доповнення

Уряд 28 квітня розпустив наглядову раду та звільнив Андрія Коболєва та ухвалив рішення про призначення з 29 квітня на один рік в.о. міністра енергетики Юрія Вітренка головою правління НАК "Нафтогаз України". У НАК заявили, що таке рішення - юридична маніпуляція. У Кабміні сказали, що "дотрималися процедури".

29 квітня на ротації у верхівці Нафтогазу відреагували у ЄС, США, посли G7, висловлюючи занепокоєння.

30 квітня п'ять з шести членів наглядової ради Нафтогазу подали у відставку. Так, членів наглядової ради Нафтогазу Кабмін розпорядженням №370-р звільнив 28 квітня, але відразу ж обрав знову, але з 30 квітня.

13 травня на зустрічі з наглядовою радою НАК "Нафтогаз України" за участю урядовців усій наглядовій раді запропонували залишитися - під гарантії збереження конструктивного діалогу з новим головою правління НАК. Заміну Юрію Вітренку, з яким вже уклали контракт, повідомили в ОП, нібито почнуть шукати за пів року на прозорому конкурсі.

19 травня Кабмін затвердив п'ятьох членів наглядової ради Нафтогазу.

Українські Національні Новини

Політика