ukenru
u-kiyivskomu-metro-vcheni-viyavili-blizko-11-tisyach-novikh-virusiv

У київському метро вчені виявили близько 11 тисяч нових вірусів

 • 24538 переглядiв

КИЇВ. 9 червня. УНН. Українські вчені з Інституту молекулярної біології і генетики провели масштабне дослідження мікроорганізмів київського метрополітену. Вдалося виявити майже 11 тисяч нових вірусів. Про це повідомляє у Facebook Інститут молекуряної біології та генетики, інформує УНН.

Деталі

Роботу проведено в рамках найбільшого у світі метагеномного дослідження міських мікробіомів, що є у повітрі й на поверхнях, до яких торкаються люди. У дослідженні взяли участь 60 міст. Керівником проєкту від України є молодша наукова співробітниця ІМБГ Аліна Фролова.

"Кожне місто має свій власний молекулярний відбиток, який його визначає. Якби ви дали мені своє взуття, я міг би приблизно з 90% точністю сказати, з якого ви міста", - говорить голова консорціуму Крістофер Мейсон, професор медицини у Weill Cornell (WCM), Нью-Йорк.

Також вчені відзначили, що отримані дані можна застосувати на практиці. На основі даних секвенування були знайдені понад 800 тис. нових масивів CRISPR. Крім цього, з'ясувалося, що серед мікроорганізмів, знайдених в столичному метро, ​​є нові антибіотики та малі молекули, які мають потенціал в області розробки нових ліків.

"Так, у київському метро ми виявили дуже типового представника шкірної мікрофлори людини — сutibacterium acnes, що в нормі зазвичай спостерігається у здорових людей. Ця бактерія входить до складу основних 31 видів, знайдених у всіх 60 містах, й ще раз свідчить про величезний вплив людини на міське середовище", - йдеться у повідомленні.

Завдяки дослідженню сформовано перший у світі систематизований каталог міської екосистеми мікроорганізмів. Дослідники виявили 4 246 відомих видів мікроорганізмів, але водночас — 10 928 нових вірусів та 748 бактерій.

Українські Національні Новини

Київ