svitovi-krayini-zaklikayut-vzhiti-zakhodiv-schodo-pravil-vikoristannya-shtuchnogo-intelektu-u-viyni

Світові країни закликають вжити заходів щодо правил використання штучного інтелекту у війні

 • 621341 переглядiв

КИЇВ. 16 лютого. УНН. Світові країни, у тому числі США та Китай, закликають вжити термінових заходів щодо регулювання розробки та зростаючого використання штучного інтелекту у військових діях, попередивши, що ця технологія «може мати непередбачені наслідки». Про це УНН інформує посилаючись на AFP.

Деталі

Дводенна зустріч у Гаазі за участю понад 60 країн зробила перші кроки до встановлення міжнародних правил використання штучного інтелекту на полі бою, спрямованих на укладання угоди, аналогічної до угод з хімічної та ядерної зброї.

«ШІ пропонує великі можливості і має винятковий потенціал як передова технологія, що дозволяє нам, крім іншого, ефективно використовувати раніше неймовірні обсяги даних і покращувати процес прийняття рішень», — йдеться у спільному заклику країн до дії після зустрічі.

Але вони попередили: «У всьому світі існують побоювання щодо використання ШІ у військовій сфері та щодо потенційної ненадійності систем ШІ, проблеми участі людини, відсутності ясності щодо відповідальності та можливих непередбачених наслідків».

Приблизно 2000 делегатів від урядів, технологічних компаній та громадянського суспільства також погодилися створити глобальну комісію, щоб прояснити використання ШІ у війні та встановити певні керівні принципи.

У військовому відношенні ШІ вже використовується для розвідки та спостереження, а також для аналізу, і зрештою може використовуватися для автономного вибору цілей — наприклад, роями дронів, відправлених на ворожу територію.

За словами голландських офіційних осіб, Китай був запрошений на конференцію як ключовий гравець у галузі технологій та штучного інтелекту, але росія не була запрошена.

«Ми чітко встановили невідкладний характер цієї теми. Тепер нам потрібно зробити подальші кроки», — заявив наприкінці конференції міністр закордонних справ Нідерландів Вопке Хекстра.

Хоча експерти кажуть, що до укладення договору, що регулює використання ШІ у війні, може бути ще далеко, учасники погодилися, що необхідно терміново розробити керівні принципи.

«Зрештою, рішення завжди має приймати людина» на полі бою, заявив делегатам генерал Йорг Фоллмер, колишній високопоставлений командувач НАТО.

Додамо

Військові аналітики та дослідники штучного інтелекту кажуть, що чим довше триватиме майже річна війна в Україні, тим більша ймовірність того, що безпілотники будуть використовуватися для ідентифікації, вибору та атаки цілей без допомоги людини.

Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров заявив у недавньому інтерв'ю Associated Press, що повністю автономні дрони-вбивці є «логічним та неминучим наступним кроком» у розробці озброєнь. Він сказав, що Україна проводить «багато досліджень та розробок у цьому напрямі».

Україна вже має напівавтономні ударні безпілотники та засоби боротьби із безпілотниками, оснащені штучним інтелектом. росія також стверджує, що має зброю зі штучним інтелектом, хоча ці твердження бездоказові.

Поки немає підтверджених випадків, коли нація вводила до бойових дій роботів.

Українські Національні Новини

Новини Світу

    Популярні

    Новини по темі

    Гренландці звинувачують Данію в порушенні прав людини

     • 582395 переглядiв