ukenru
ssha-zaklikali-zablokuvati-vstup-chornogoriyi-do-nato

США закликали заблокувати вступ Чорногорії до НАТО

 • 13731 переглядiв

КИЇВ. 4 березня. УНН. Двоє лідерів проросійської опозиції в Чорногорії, яких позбавили депутатської недоторканності, звернулися до чільного радника Білого дому в США з проханням допомогти зірвати вступ балканської країни до НАТО, який іще має ратифікувати конгрес США, передає УНН з посиланням на Радіо Свобода.

Як написали опозиційні депутати Андрія Мандич і Милан Кнежевич радникові Білого дому Стіву Баннонові, сенат США має проголосувати проти вступу Чорногорії до НАТО.

За даними агентств, у листі вони стверджують, що попередня адміністрація Барака Обами подала до сенату неправдиву інформацію про готовність Чорногорії вступити до НАТО, а насправді країна не виконала умов вступу і не здатна захистити свою внутрішню стабільність і демократичну систему.

15 лютого парламент Чорногорії позбавив обох депутатської недоторканності у зв’язку зі звинуваченнями, що вони, як стверджують, були причетні до спроби державного перевороту, що, як заявляють у Подгориці, мав у день парламентських виборів минулої осені скинути владу країни і заблокувати її вступ до НАТО. Але їх не стали брати під арешт на час розслідування.

Як зазначається, Росія виступає проти будь-якого розширення НАТО, зокрема, і проти вступу до союзу Чорногорії. Москву в цьому підтримує проросійська і просербська опозиція в Чорногорії. Росія заперечує причетність, але активно підтримує місцеві групи, які виступають проти вступу Чорногорії до НАТО, пише видання.

Уже узгоджений 2016 року вступ Чорногорії до НАТО мають ратифікувати всі 28 нинішніх країн-членів. Наразі ця ратифікація ще не завершена в лічених країнах, серед того й у США – як упевнені в Подгориці, з суто процедурних міркувань у цих країнах. Чорногорія сподівається, що стане повноправним членом Північноатлантичного союзу на саміті НАТО наприкінці травня.

Українські Національні Новини

Новини Світу