ukenru
spad-promislovogo-virobnitstva-torik-dosyag-5-2

Спад промислового виробництва торік досяг 5,2%

 • 19657 переглядiв

КИЇВ. 22 січня. УНН. Спад промислового виробництва у 2020 році проти 2019 року становив 5,2%. Про це УНН повідомляє з посиланням на дані Держстатистики.

Деталі

У грудні 2020 року проти аналогічного періоду минулого року зафіксовано зростання промислового виробництва, вперше за більш ніж рік, - на 4,8%, проти падіння на 0,3% місяцем раніше.

У порівнянні з листопадом минулого року у грудні зафіксовано зростання промвиробництва - на 2,8%.

Водночас, з коригуванням на ефект календарних днів зростання промвиробництва у грудні 2020 року проти аналогічного періоду минулого року становило 3,2%, а в порівнянні з листопадом з урахуванням сезонної корекції, спостерігалося зростання на 1,1%.

Загалом у 2020 році в Україні у порівнянні з 2019 роком скоротилося виробництво у добувній промисловості та розробленні кар’єрів – на 3,1%, переробній – на 6,9%, постачанні електроенергії, газу, пари та кондиційованого повітря – на 1,3%.

Додамо, дані наведені без урахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим, міста Севастополя та частини тимчасово окупованих територій у Донецькій та Луганській областях.

Думка експерта

Ще у вересні 2020 року голова Ради НБУ Богдан Данилишин в особистому експертному коментарі зазначав, що падіння промислового виробництва, вплив карантинних обмежень на яке був досить обмеженим, є результатом недостатньої підтримки промисловості та, як наслідок, обмеженого внутрішнього попиту на промислову продукцію та недостатніх капітальних інвестицій промислових підприємств.

Уже на початку цього року Данилишин вказував, що ціни виробників промислової продукції, які за 12 місяців 2020 року зросли на 14,7%, у середньорічному вимірі були нижчими від минулорічних на 1,6%.

"Це свідчить про хронічно низький сукупний попит в економіці, обумовлений недостатніми фіскальними та монетарними стимулами, який продовжує стримувати економічне зростання України", - зауважував він.

Зі слів Данилишина, підтвердженням цьому є погіршення очікувань промислових підприємств щодо змін обсягу виробництва продукції в наступні три місяці. За інформацією Держстату, баланс очікувань промислових підприємств другий місяць поспіль був негативним, погіршившись до найнижчого значення з квітня-червня 2020 року, коли вперше були запроваджені карантинні обмеження.

Він констатував, у більш широкому плані, що у разі незастосування активної та системної державної політики з підтримки економіки обмежений внутрішній попит визначатиме стримані темпи зростання цін та економічної активності в Україні у середньостроковій перспективі.

Додамо, спад промислового виробництва у 2019 році сягав лише 0,5%. 

Українські Національні Новини

Економіка