ukenru
shmigal-ukrayina-planuye-u-2025-rotsi-povnistyu-zabezpechiti-sebe-gazom-vlasnogo-vidobutku

Шмигаль: Україна планує у 2025 році повністю забезпечити себе газом власного видобутку

 • 19806 переглядiв

КИЇВ. 4 березня. УНН. Україна має намір у 2025 році повністю забезпечити себе газом власного видобутку. Про це заявив під час пресконференції Прем‘єр-міністр України Денис Шмигаль, передає кореспондент УНН.

Цитата

"Ми розраховуємо, що 2024-2025 роки завдяки відкриттю нових родовищ дасть змогу повністю забезпечити внутрішню потребу України як для населення, так і для виробничих споживачів газу, забезпечити власним видобутком. Більше того, далі розвивати. У нас достатньо запасів для цього, тобто стратегія енергонезалежності в першу чергу полягає в цьому. Ставимо можливо дедлайн – 2025 рік власний видобуток покриває повну потребу України в газі", - розповів Шмигаль.

Деталі

Крім того, Шмигаль наголосив, для збільшення власного видобутку газу в Україні було передано площу "Юзівська" і шельф Чорного моря НАК "Нафтогаз Україна" для проведення відповідної розвідки.

"Ми уклали 8 угод про розподіл продукції, як з НАК "Нафтогаз", так і з приватними компаніями. Інвестиції у цю галузь тільки в розвідку в найближчі 2-3 роки складуть 10 мільярдів гривень. Ми розраховуємо, що відкриття нових родовищ дасть змогу повністю забезпечити внутрішню потребу для населення й для виробничих споживачів газу, забезпечити власним видобутком", — підкреслив очільник уряду.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Уникнемо стресу та шокових цін": Шмигаль прокоментував річний тариф на газ

Шмигаль додав, що серед завдань у напрямку енергонезалежності — входження України в ENTSO-E, що синхронізує українську електросистему з європейською.

Доповнення

За даними Оператора ГТС України, на початку року видобуток газу впав відразу на 5,7%, тоді як за весь минулий рік - на 2%.

Шмигаль повідомляв, що уряд працює з міністерством енергетики та НАК “Нафтогаз” щодо запровадження річного продукту для стабілізації ціни на газ, а також ведуться переговори з міжнародними фінансовими організаціями щодо співфінансування проектів по здешевленню тарифів на газ і електроенергію. 

Контекст

З 1 січня ціна на газ для населення підвищилася, що обурило громадян, які масово почали влаштовувати акції протесту

На тлі протестів влада країни вирішила “терміново” вирішувати “тарифну” проблему. Уже 13 січня, на засіданні Кабінету міністрів, Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що через пандемію та карантинні обмеження ціна на газ для населення зменшиться на 30% і становитиме 6,99 грн за метр кубічний. 18 січня Кабмін затвердив граничну ціну на газ у 6,99 грн за кубічний метр, що має знизити ціну на газ для населення до такого рівня. Згідно з урядовою постановою, ціна діятиме з 1 лютого 2021 року на період дії карантину, але не довше ніж до 31 березня 2021 року. 

Також НКРЕКП здешевила розподіл газу до 1,79 грн за куб — для 14 газзбутів. Правда, ціна на газ від ГК “Нафтогаз України” становила у січні 7,22 грн/куб. Тобто, анонсоване “30-відсоткове” зниження від Шмигаля, лише на майже 3,2% або 23 копійки відрізняється від “нафтогазівської” пропозиції.

А в експертних колах стверджують: рішення Кабміну щодо встановлення ціни на газ на рівні 6,99 гривні за кубометр є фактично антиринковим. Сама ж підсумкова ціна блакитного палива для населення буде вищою — від 7,5 до 9,7 гривні за кубометр. 

При цьому ще в грудні 2019 року Президент України Володимир Зеленський анонсував зниження тарифів для людей на майже 50%. 

Українські Національні Новини

Політика