ukenru
reimbursatsiya-insuliniv-2020-skilki-vidileno-koshtiv-ta-chi-vistachit-yikh

Реімбурсація інсулінів - 2020: скільки виділено коштів та чи вистачить їх

 • 35545 переглядiв

КИЇВ. 12 листопада. УНН. В Україні вже два роки працює проект реімбурсації інсулінів - відшкодування аптечним установам коштів за виділений українцям інсулін. Але у зв’язку з тим, що з 1 квітня програма перейде під керівництво Національної служби здоров’я України, важливим є питання, чи залишиться ця система такою, якою вона є, та які інсуліни будуть відшкодовуватись. Відповіді на ці питання під час прес-коференції, присвяченій Всесвітньому дню боротьби з цукровим діабетом, дала директор Державного експертного центру МОЗ України Тетяна Думенко, передає кореспондент УНН.

"З 1 квітня система відшкодування буде передана саме НСЗУ. Це передбачено і підкріплено у Держбюджеті на 2020 рік, який нещодавно було прийнято, і сума закладена досить серйозна - на "Доступні ліки", тобто інсуліни, і плюс закладено 3 млрд 300 млн грн та 210 млн грн на реімбурсацію препаратів інсуліну, як субвенції на перший квартал 2020 року", - повідомила Думенко.

Вона зазначила, що центр готовий працювати з партнерами для того, щоб кожен пацієнт, який потребує інсуліну, не відчув цього переходу і отримав максимальну користь від об’єднання та централізації даних у системі НСЗУ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Наступного року держава виплатить на лікування українців 72 млрд грн за 6 видами меддопомоги

Проте президент Міжнародної діабетичної асоціації України Людмила Петренко зазначила, що цих коштів не вистачить на 100% забезпечення всіх інсулінами.

"У першому читанні, саме на забезпечення інсулінами, депутати проголосували за 1,5 млрд, але 5 листопада відбулася нарада в уряді, і наші видатки скоротили до 990 (млн), якщо додати ті 210 млн грн, які будуть заплановані вже на перший квартал субвенції, все одно, на 100% забезпечення всіх інсулінами – буде не вистачати фінансування. Наша потреба (один) млрд 400 млн", - розповіла Петренко.

Зазначимо, що реімбурсація препаратів інсуліну покривається частково за рахунок коштів державної субвенції, частково доплачують кошти з місцевих бюджетів. Таким чином, з цих двох джерел фінансування йде забезпечення інсулінами.

Нагадаємо, з 2017 року в Україні діє пілотний проект реімбурсації інсулінів, а також електронний реєстр пацієнтів.

Українські Національні Новини

Політика