ukenru
protoni-viyavilis-legshimi-nizh-vvazhali-vcheni

Протони виявились легшими, ніж вважали вчені

 • 24100 переглядiв

КИЇВ. 3 липня. УНН. Нові надточні виміри маси протона показали, що ця елементарна частинка важить значно менше, ніж раніше вважали вчені, передає УНН, посилаючись на РІА "Новости".

"Подібні розбіжності можуть як вказувати на "нову фізику", так і на помилки при проведенні експериментів, які автори дослідження просто не помітили. Звісно, в 99% випадків справедливий другий варіант - ми не так часто натрапляємо на якісь нові фізичні принципи," - заявив Пітер Мор, член Комітету з даних для науки і техніки, що визначає всі фундаментальні константи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вчені вперше "зважили" зірку, яка згинає промені світла

На думку вчених, в перші миті після Великого вибуху виникла рівна кількість матерії і антиматерії. При цьому Стандартна модель фізики говорить про те, що властивості частинок антиматерії дзеркально повторюють характеристики своїх близнюків, за винятком заряду. Інакше кажучи, хімічні і фізичні властивості атомів антиматерії і матерії повинні бути ідентичними.

Так як матерія і антиматерія анігілюють при зіткненні, під час народження Всесвіту їх частки мали знищити один одного. Тому виникає запитання - куди "пропала" антиматерія і чому існує Всесвіт.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фізики створили першу голограму що "розтягується"

Вважається, що одна з причин цієї "асиметрії Всесвіту" може полягати в існуванні невеликих, але досить істотних відмінностей в пристрої і властивості частинок матерії і антиматерії. За останні роки фізики знайшли кілька натяків на те, що такі відмінності, наприклад в масі протонів і антипротонів, все ж існують, проте їх точна зміна ускладнюється низькою точністю приладів і мікроскопічними масштабами цієї асиметрії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: С.Хокінг: людство має покинути Землю у найближчі 100 років

Для порівняння вчені провели аналогічну операцію з одиночним атомом вуглецю, позбавленим половини електронів, після чого порівняли частоти їх коливань для обчислення маси частинки. Як показали ці розрахунки, маса протона дорівнює +1,0072764665831529 атомних одиниць маси, що на 0,000000029% менше поточного значення цієї константи.

Як повідомляв УНН, темна матерія була майже відсутня в перших галактиках Всесвіту, що виникли після Великого Вибуху, або ж вона поводилась не так, як її сучасниці.

Українські Національні Новини

Технології