ukenru
posol-ukrayini-rozkritikuvav-regionalnu-vladu-u-nimechchini-cherez-initsiativu-schodo-pivnichnogo-potoku-2

Посол України розкритикував регіональну владу у Німеччині через ініціативу щодо "Північного потоку-2"

 • 13699 переглядiв

КИЇВ. 16 січня. УНН. Український посол у Німеччині Андрій Мельник розкритикував рішення федеральної землі Мекленбург-Передня Померанія створити регіональний фонд порятунку газопроводу "Північний потік-2" від санкцій США. Про це посол розповів в інтерв'ю Redaktionsnetzwerk Deutschland (RND), пише УНН.

Андрій Мельник назвав "Північний потік-2": "надзвичайно небезпечним для транспортування енергоносіїв і європейської солідарності".

"Цей неймовірний "газовий спектакль" від Мекленбурга-Передньої Померанії нагадує ігри у наперстки і "вірю не вірю", - зазначив Мельник.

Посол України визнав, що дії прем'єр-міністра Мануели Швезіг (СДПН) можуть бути бездоганними з юридичної точки зору і здаватися розумними, але "вони створюють безлад і завдають серйозної шкоди авторитету Німеччини".

За його словами, Німеччина "не так повинна шукати нових друзів у Європі".

Як повідомлялося раніше в УНН, прем’єр-міністр німецької федеральної землі Мекленбург — Передня Померанія Мануела Швезіг планує створити спеціальний фонд по захисту клімату з метою обходу санкцій, висунутих США щодо газопроводу “Північний потік-2”.

За її даними, фонд по захисту клімату буде покликаний класифікувати газопровід “Північний потік-2” в якості “одного з найважливіших компонентів для захисту навколишнього середовища в Мекленбурзі-Передні Померанії”.

Крім того, створювана організація повинна служити для успішного завершення проекту. Для вирішення цього завдання фонд має намір створити спеціалізоване комерційне підприємство, продукти та послуги якого будуть служити виключно в цілях завершення будівництва “Північного потоку-2”. Таким чином компанії ФРН, яким загрожують санкції США, будуть взаємодіяти з російською стороною за допомогою економічних інструментів, що надаються фондом.

Нагадаємо, канцлер Німеччини Ангела Меркель підтвердила позицію німецького уряду про необхідність добудови російського газопроводу "Північний потік-2", навіть на тлі спроб США перешкодити завершенню проекту. Також на наміри США посилити санкції проти "Північного потоку-2" відреагував посол РФ у Німеччині Сергій Нечаєв.

Раніше датська компанія Ramboll вийшла з будівництва "Північного потоку-2" через ймовірні санкції США.

Нагадаємо, проект "Північний потік-2" передбачає будівництво двох ниток газопроводу загальною потужністю 55 млрд куб. м в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини. Роботи були припинені у грудні 2019 року, після того, як швейцарська Allseas відмовилася від укладання труб через можливі санкції з боку США.

Але у грудні 2020 року Nord Stream 2 AG відновила прокладку труби, побудувавши 2,6 км трубопроводу у винятковій економічній зоні Німеччини. До теперішнього часу всього було прокладено понад 2 300 км газопроводу "Північний потік-2" (з приблизно 2 460 км, тобто 94% від загальної протяжності газопроводу). У водах Данії залишилося прокласти всього 120 км і близько 30 км - у водах Німеччини.

Українські Національні Новини

Політика