ukenru
pochali-zbuvatisya-prognozi-ukrayina-zbilshuye-obsyagi-importu-spirtu

Почали збуватися прогнози: Україна збільшує обсяги імпорту спирту

 • 22876 переглядiв

КИЇВ. 31 січня. УНН. За рік Україна наростила імпорт спирту на 25%. Про це свідчать дані Держстатистики, передає УНН

Так, у січні-листопаді 2019 року Україна імпортувала спирту на 4,7 тис. дол., тоді як у січні-листопаді 2018 року - на 3,6 тис. дол. Таким чином, за рік Україна наростила імпорт вказаного продукту на 25%.

Весь обсяг спирту, який Україна імпортувала у 2019 році, було поставлено із країн ЄС. Найбільше - з Німеччини, на 4,3 тис. дол.

Також, у 2019 році Україна імпортувала спирт із Нідерландів (0,3 тис. дол.) та Великої Британії (0,1 тис. дол.).

У 2018 році постачальниками спирту в Україну були Нідерланди, Німеччина та Польща. Йдеться про імпорт спирту етилового та інших спиртових дистилятів та спиртних напоїв, одержаних шляхом перегонки, денатурованих, будь-якої концентрації.

Нагадаємо, під час розгляду так званого “спиртового” закону Зеленського, економісти та експерти попереджали про те, що лібералізація у цій сфері може призвести до збільшення показників імпорту спирту в Україну. І це тоді, коли наша країна має достатньо потужностей аби забезпечувати себе цим продуктом самостійно.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Україні набула популярності чорна горілка

Річ у тім, що спирт українського виробництва дорожчий, за окремі іноземні пропозиції. І в дозволі на імпорт спирту (передбачений "спиртовим законом" - ред.) фахівці вбачали, навіть, перспективу знищення вітчизняного виробництва спирту.

“Заводи, які виготовляють горілчані вироби, вони будуть імпортувати для себе спирт, який коштує дешевше в 2-3 рази, і вся наша спиртова галузь, чи вона буде державна чи приватна, якщо відбудеться приватизація, стане абсолютно непотрібною”, — заявляла з цього приводу нардеп Ніна Южаніна. 

Як писав УНН, серед усіх, хто публічно коментував “спиртову” ініціативу Зеленського на її беззаперечний захист (окрім “Слуг народу”, звичайно) стали лише представники великих горілчаних компаній. Всі решта, у тому числі експерти, політологи та профспілка ДП “Укрспирт”, приводів для радості чи хороших прогнозів у документі так і не знайшли. 

Українські Національні Новини

Економіка