ukenru
obstril-mikrorayonu-skhidniy-u-mariupoli-sbu-povidomilo-pro-pidozru-11-viyskovim-rf

Обстріл мікрорайону "Східний" у Маріуполі: СБУ повідомило про підозру військовим РФ

 • 12841 переглядiв

КИЇВ. 7 травня. УНН. Служба безпеки України повідомила про підозру 11 військовослужбовцям, з яких 7 кадрових військових ЗС РФ, а 4 бойовики "Л/ДНР", в обстрілі мікрорайону "Східний" у Маріуполі з установок "Град" 24 січня 2015 року. Про це сьогодні сказав під час брифінгу голова Служби безпеки України Василь Грицак, передає кореспондент УНН.

"Наразі за результатами роботи наших слідчих 11 військовослужбовцям ЗС РФ оголошено про підозру. Всього там 11 чоловік, з яких 7 військовослужбовців ЗС РФ та 4 громадянина України – бойовики так званих "ЛНР/ДНР". Усіх їх оголошено у розшук. Зараз тривають відповідні процедури, ми їх будемо оголошувати у міжнародний розшук, в тому числі за лінією Інтерполу", - сказав він.

Грицак пояснив, що йдеться про трагічні події, які трапилися у місті Маріуполі у зв’язку з обстрілами району Східний 24 січня 2015 року. Тоді, за його словами, загинуло 29 українських громадян, ще 92 отримали поранення. Крім цього, снаряди "Градів" влучили в житлові будинки, потрапили на ринок, було знищено багато споруд.

Він зазначив, що після ретельного розслідування було встановлено та віддокументовано, що цей злочин було вчинено кадровими російськими військовослужбовцями збройних сил РФ.

"Зокрема, цей терористичний акт здійснено за допомогою двох штатних реактивних дивізіонів ЗС РФ. З території Росії операцією безпосередньо керував начальник ракетних військ та артилерії Південного військового округу ЗС РФ генерал-майор Ярощук Степан Степанович, у тимчасово окупованому Донецьку обстрілом керував полковник ЗС РФ Цаплюк Олександр Йожефович з позивним "Горець". Координацію дій російських реактивних дивізіонів здійснював підполковник ЗС РФ Власов Максим Володимирович, позивний "Югра", - розповів він.

"Нами встановлена безпосередня участь в обстрілі Маріуполя підрозділів 200-ї Печенгської окремої мотострілецької бригади та 2-ї гвардійської Таманської мотострілецької дивізії, це колишня 5-а окрема гвардійська Таманська мотострілецька бригада", - сказав голова спецслужби.

Співробітники СБУ, за його словами, зафіксували і задокументували похвилинно події від моменту перетину цими двома ракетними дивізіонами кордону з Росією і Україною і аж до виїзду на позиції.

Грицак також наголосив, що "рішення про прийняття команди на обстріл мирного українського міста не приймається навіть генерал-майором". "Ми переконані у тому, що таке рішення могло прийматися вищим військовим та політичним керівництвом Російської Федерації", - підкреслив він.

Висновки розслідування найближчим часом будуть передані до Міжнародного суду ООН за позовом України щодо порушення Російською Федерацією Міжнародної конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму 1999 року та Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації 1965 року.

Нагадаємо, 24 січня 2015 року російські бойовики випустили по мирному кварталу Маріуполя одночасно три касети з реактивної установки "Град". В результаті масованого обстрілу загинули близько 30 осіб (серед загиблих більше половини - жінки і одна дитина), ще близько 100 отримали поранення. Повністю і частково були зруйновані понад 200 будівель. Цей обстріл став наймасштабнішим з початку проведення АТО.

Українські Національні Новини

Кримінал та НП