ukenru
nbu-zalishiv-oblikovu-stavku-na-rivni-7-5

НБУ залишив облікову ставку на рівні 7,5%

 • 14184 переглядiв

КИЇВ. 17 червня. УНН. Національний банк України зберіг облікову ставку на рівні 7,5% і заявив про готовність підвищувати її і далі, у разі інфляційних ризиків. Про таке рішення, яке у четвер ухвалило правління регулятора, йдеться у повідомленні НБУ, передає УНН.

Цитата:

"Правління НБУ ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 7,5% річних. Водночас регулятор починає поступове згортання антикризових монетарних інструментів, що посилить ефект попередніх підвищень облікової ставки та сприятиме сповільненню інфляції", - вказали у регуляторі.

Деталі

Вказано, що облікову ставку залишено без змін "ураховуючи баланс ризиків".

Водночас було вирішено розпочати згортання антикризових монетарних інструментів, зокрема довгострокового рефінансування та процентного свопу. "Ці інструменти підтримали банківську систему та економіку України під час кризи, але за відновлення економічної активності вони втрачають свою актуальність. Їх поступове згортання сприятиме підвищенню спроможності Національного банку України впливати на інфляційні процеси", - пояснили у регуляторі.

Так, за прогнозом Нацбанку, "упродовж найближчих місяців інфляційний тиск залишатиметься значним з огляду на переважно тимчасові чинники, зокрема на фактори пропозиції та низьку базу порівняння минулого року". "Проте інфляція почне сповільнюватися вже у IV кварталі 2021 року та повернеться до цілі 5% у першому півріччі 2022 року", - впевнені в НБУ.

"Національний банк України надалі готовий підвищувати облікову ставку, якщо суттєвіше посилення фундаментального інфляційного тиску та погіршення очікувань становитимуть загрозу для досягнення інфляційної цілі 5% у 2022 році", - додали у НБУ.

Доповнення

НБУ підвищив облікову ставку до 7,5% з 16 квітня.

Облікова ставка визначає відсоток, під який банки можуть отримати кошти (рефінансування) від центробанку, і впливає на відсоток, під який банки дають кредити.

Українські Національні Новини

Економіка