ukenru
nbu-otsiniv-zdatnist-bankiv-protistoyati-krizi-minimum-11-ne-vistachaye-kapitalu

НБУ оцінив здатність банків протистояти кризі: мінімум 11 не вистачає капіталу

 • 10930 переглядiв

КИЇВ. 8 листопада. УНН. За результатами стрес-тестування, мінімум 11 українські банки потребують докапіталізацію на суму 35 млрд грн. Про це повідомила перший заступник голови НБУ Катерина Рожкова під час брифінгу, передає кореспондент УНН.

"Є невелика кількість невелика кількість банків, які, навіть за базовим сценарієм, порушують нормативи капіталу, і це відбувається декілька років поспіль. За базовим сценарієм 11 банків потребують докапіталізації на суму 35 млрд грн. За несприятливого сценарію, кількість банків, які потребують докапіталізації, - вже 18, і обсяг цієї докапіталізації - уже майже 74 млрд грн. Цифри великі, але насправді, ситуація не така страшна, оскільки майже 85% від цих двох цифр - це лише 5 банків", - зазначила Рожкова.

За її словами, серед цих 5 банків - два державних банки, які мають дуже високу частку непрацюючих кредитів на своїх балансах і, відповідно, мають низьку операційність, два банки з російським капіталом, один з яких фактично припиняє свою діяльність в Україні, а другий - завершує свою докапіталізацію і позбувається проблем. Також чиновниця назвала "Укрсоцбанк", який через приєднання до "Альфа-Банку" знизив свою ефективність, але поступово виправляє ситуацію. Решта ж банків потребують докапіталізації, відповідно, на 5 млрд грн за базовим і на 12 млрд грн - за негативним сценаріями.
Як пояснила Рожкова, основна причина потреби в докапіталізації банків - це амортизація застави. Однак чиновник зазначила і низьку ефективність банків у цілому, у зв'язку із чим переважна більшість банків, які потребують докапіталізації, працюють збитково через структуру свого балансу (велика кількість непрацюючих позичальників або відсутність доходу з об'єктів, які є на балансі банку).

Як уточнила чиновник, негативний сценарій передбачає настання кризових явищ і погіршення кредитного портфелю в цілому для всього сектору.

У той же час, за словами Рожкової, всі банки адекватно відображають кредитний ризик і адекватно оцінюють фінансовий стан позичальників, і адекватно оцінюють заставу. Так, лише один банк з усіх оцінених мав певні недоліки.

"Результати (стрес-тестування 29 банків - ред.) свідчать про те, що банківський сектор є стійким за поточних макроекономічних умов, тобто в реальній ситуації, і прибуток банків дозволяє їм формувати той необхідний запас капіталу і виконувати нормативи із значним перебільшенням", - наголосила перший заступник голови НБУ.

При цьому вона додала, що результати стрес-тестів є традиційно кращими для банків із іноземним капіталом. Банки, які за результатами стрес-тестування минулого року потребували додаткових коштів, цього року показали кращі результати і відповідних рекомендацій не отримали.

Нагадаємо, 11 травня Національний банк розпочав стрес-тестування 29 банків.

Українські Національні Новини

Економіка