ukenru
nadiya-trivoga-ta-strakh-yaki-dumki-v-ukrayintsiv-schodo-maybutnogo-opituvannya

Надія, тривога та страх: які думки в українців щодо майбутнього – опитування

 • 296282 переглядiв

КИЇВ. 7 червня. УНН. Коли українці думають про своє майбутнє чи майбутнє України, їхні почуття балансують між надією та тривогою. Про це свідчать результати опитування фонду "Демократичні ініціативи" імені Ілька Кучеріва та Центру політичної соціології за підтримки John Fell Oxford University Press Research Fund, інформує УНН.

Деталі

Надію відчуває 51% респондентів у думках про своє майбутнє і 61% – у думках про майбутнє України.

Тривога характерна майже для однакової частки – 50% у роздумах про своє майбутнє, але менше щодо України – 46,5%.

Серед позитивних емоцій респонденти часто відчувають також оптимізм та упевненість, а серед негативних – розгубленість та страх.

Вищий рівень оптимізму зафіксували у чоловіків, молодших респондентів, а також в осіб з вищим рівнем освіти. Натомість жінки, старші люди, та респонденти з нижчим рівнем освіти дещо більш тривожні та песимістичні.

Загалом респонденти трохи більш впевнені у своїх емоціях щодо держави, аніж свого майбутнього, що радше нетипово для соціальних досліджень.

Додамо

Якщо говорити про переважні емоції за весь період війни, то у більшості респондентів превалює тривога – 40,5%. У 22% респондентів загалом переважає надія, а у 17% – страх. Як і у попередніх запитаннях, відповіді чоловіків та молодших респондентів більш оптимістичні.

13,5% респондентів зазначили, що майже постійно відчувають сум. Ще 32% відчувають його доволі часто.

Стосовно відчуття безпеки, то лише 4,5% респондентів почуваються в повній безпеці (додамо, що опитування відбувалось лише в умовно безпечних регіонах). 37,5% скоріше відчувають себе у безпеці і така сама кількість – скоріше ні. Ще 13% взагалі не почуваються в безпеці.

Емоція гніву також поширена серед українців. 46% респондентів скоріше відчували гнів станом на момент опитування і приблизно стільки ж – скоріше ні. Решта вагаються з відповіддю.

Водночас емоція безвиході властива значно меншій кількості респондентів. Скоріше безвихідь відчувають 24% респондентів, скоріше не відчувають – 67,5% респондентів.

Довідка

Опитування провели впродовж 7-15 травня методом face-to-face.

Всього опитали 1000 дорослих респондентів із заходу (Волинська, Закарпатська, Івано-Франківська, Львівська, Рівненська, Тернопільська, Чернівецька області) та центру (Вінницька, Кіровоградська, Хмельницька, Черкаська області) України.

Статистична похибка не перевищує 3,1%.

Нагадаємо

Лише 10% опитаних українців вважають, що для якнайшвидшого завершення війни можна відмовитися від деяких територій. Категорично проти такого перебігу подій – 82%.

Українські Національні Новини

Суспільство