ukenru
katastrofa-litaka-mau-iran-ne-viznaye-mizhnarodnoyi-koordinatsiynoyi-grupi-do-yakoyi-vkhodit-ukrayina-posol

Катастрофа літака МАУ: Іран не визнає міжнародної координаційної групи, до якої входить Україна - посол

 • 37611 переглядiв

КИЇВ. 10 січня. УНН. Іран офіційно заявив про те, що не визнає Міжнародної групи з координації та допомоги жертвам катастрофи рейсу PS752. Про це в інтерв’ю УНН повідомив посол Ісламської Республики Іран в Україні Манучехр Мораді.

Цитата:

“Іранська делегація під час третього туру перемовин заявила, що офіційно не визнає цієї так званої “міжнародної групи з координації”. Для цього існує чимало аргументів. Найперше, це те, що згідно із остаточними статистичними даними, із 176 загиблих у цій катастрофі, 146 осіб були іранці, 11 – українці, 10 – афганці, 5 – канадці та 4 – громадяни Швеції. Крім того, при виході з аеропорту на посадку лише тридцять осіб показали закордонні паспорти іноземних громадян, а решта пасажирів увійшли до літака з іранськими паспортами”, - сказав посол.

Деталі

За словами Мораді, Ісламська Республіка Іран не визнає подвійного громадянства. Тому осіб, які мають подвійне громадянство, країна вважає іранськими громадянами.

“У цьому зв’язку, жодного британського громадянина серед загиблих немає, оскільки ті особи, про яких Британія стверджує, що це її громадяни, згідно з правовими нормами, є іранськими громадянами. Тому присутність Британії в координаційній групі ми не можемо сприйняти, і тому склад міжнародної групи з координації, по своїй суті, є сумнівним, і присутність у ній Британії ставиться під питання”, - пояснює дипломат.

Зауважимо

Одразу після катастрофи, авіакомпанія МАУ та іранські ЗМІ опублікували список жертв трагедії. Серед них, за повідомленнями, були 81 громадянин Ірану, 57 громадян Канади, 11 громадян України, 10 громадян Швеції, 13 громадян Афганістану та четверо громадян Британії.

Міжнародня координаційна група представляє Канаду, Швецію, Україну та Сполучене Королівство Великої Британії та Північної Ірландії. Раніше до неї входив і Афганістан.

Що було раніше

6 січня Міжнародна група з координації та допомоги жертвам катастрофи рейсу PS752 заявила про те, що Іран не бачить потреби вести переговори з нею.

“Незважаючи на наші зусилля за останні два роки та численні спроби вирішити це питання шляхом переговорів, Міжнародна група визначила, що всі подальші спроби переконати Іран і вступити в переговори є марними. Міжнародна група наразі зосередиться на подальших діях для вирішення цього питання у відповідності до норм міжнародного права”, - йдеться в заяві.

Катастрофа літака МАУ в Ірані

Рейс PS752 Тегеран — Київ (літак Boeing 737-800) "Міжнародних авіаліній України" зазнав аварії невдовзі після вильоту з аеропорту Тегерана 8 січня 2020 року. Загинули 176 людей: громадяни Ірану, України, Канади, Великої Британії, Німеччини, Швеції та Афганістану. Іранські війська 11 січня 2020 року заявили, що український Boeing був збитий випадково, провиною став людський фактор: літак пролітав поряд із військовим об’єктом Ірану і був прийнятий за “ворожу ціль”.

Організація цивільної авіації Ірану в підсумковому звіті назвала причиною аварії українського літака на околицях Тегерана в січні 2020 року помилку оператора системи ППО. Україна назвала цей звіт “збірником маніпуляцій”

Українські Національні Новини

Політика