ukenru
ekspert-rozpoviv-yaka-riznitsya-mizh-domashnoyu-ta-magazinnoyu-kuryatinoyu

Експерт розповів, яка різниця між домашньою та магазинною курятиною

 • 31719 переглядiв

КИЇВ. 25 січня. УНН. Деякі українці досі вірять у те, що магазинна курятина обов’язково має містити гормони та антибіотики, а тому потрібно обирати домашню. Власний експеримент УНН показав, що жодної різниці між домашньою куркою та магазинною немає. Але що з цього приводу думають експерти, УНН дізнавався у керівника відділу тестувань науково-дослідного Центру Незалежних Споживчих Експертиз “ТЕСТ” Ніни Кільдій.

За її словами, купити неякісну курятину можна як в магазині, так і на ринку. Безпечність продукту лежить на совісті виробника - хоч би він був великим підприємством, чи бабусею з села.

"Не можна ділити курятину на магазинну та домашню. Це міф, коли кажуть: купуйте лише домашню, або лише магазинну. Є бабусі, які вирощують курей на продаж, як для себе, - совісно. А є ті, які годують курей спеціальними кормами з антибіотиками. Вони особисто це м'ясо не їдять, а збувають. Те ж саме стосується і промислових виробників", - каже Кільдій.

Якість курятини залежить від санітарних умов вирощування птиці, а також її раціону харчування, зауважила експерт.

"Відсутність у курятині антибіотиків та гормонів свідчить про якість кормів. Відсутність сальмонел - про здоров'я птиці та санітарні умови обробітку продукту.

А ще важливо, як перевозили м'ясо птиці із птахофабрики на точку реалізації. Бо за відсутності належних умов при транспортуванні курятини навіть ідеальне м'ясо, без антибіотиків і гормонів, може зіпсуватися, та призвести до харчового отруєння", - розповіла Кільдій.

Нагадаємо, УНН перевірив українську курятину на вміст гормонів та антибіотиків, а також наявність сальмонел. На експертизу були відібрані 4 зразки: "Наша Ряба", "Чебатурочка", "Гаврилівські курчата" та домашня курятина з ринку – всі вони успішно пройшли тест. Ані антибіотиків, ані гормонів чи сальмонел виявлено не було.

Водночас, зауважимо, що це вже вдруге УНН проводить такий експеримент. Попередній був майже рік тому. Тоді експертиза виявила сальмонелу в “Гаврилівських курчатах”.

Українські Національні Новини

Економіка