ukenru
ekspert-nazvav-faktori-zdorozhchannya-produktiv-kharchuvannya

Експерт назвав фактори здорожчання продуктів харчування

 • 10249 переглядiв

КИЇВ. 19 вересня. УНН. Життя в Україні дорожчає, тож і продукти харчування не виняток. Про це повідомив економічний експерт Олександр Охріменко в коментарі УНН.

Ключову роль у формуванні цін на продукти харчування відіграє курс долара, зазначає він.

"Росте долар і, відповідно, дорожчає бензин та дизпальне. Наші підприємці, що торгують пальним, швидко реагують на ріст курсу американської валюти - закладають ціни на пальне із запасом", - пояснив він.

Зростання вартості дизпального тягне за собою підвищення цін на зерно і все, що далі з ним пов’язано, додає експерт.

"Продавці зерна моніторять вартість дизпального на постійній основі. Дорожчає пальне - дорожчає зерно - дорожчає собівартість виробництва українського м'яса", - розповідає Охріменко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українці готуються до падіння гривні

Окрім палива, зросла й електроенергія, додав він.

"На початку року вартість електричної енергії зросла, що знайшло своє відображення у цінах на продукти. Електроенергія у нас така ж імпортна, як і бензин, тож ланцюжок спрацьовує той самий", - сказав Охріменко.

І наостанок експерт нагадав про мізерну держпідтримку вітчизняного АПК у цьому році, неспроможну стабілізувати ціни на продукти харчування в Україні.

"Якщо взяти весь випуск нашої продукції - дотації становлять 3%. Як ці 3% можуть стримати ціни? Кажуть, що у нас в бюджеті мало грошей. Може бути. У ЄС, наприклад, стримують ціни за допомогою дотацій. Там вони суттєві", - сказав він, додавши, що українцям не варто чекати стабілізації цін на продукти харчування найближчим часом.

Нагадаємо, раніше економічний експерт Павло Мороз пояснював, що цього року система дотування АПК була за принципом “так не дістанься ж ти нікому”. Великі агрохолдинги не отримали минулорічних сум дотацій, але й малі та середні – від цього нічого не виграли. Із 7 держпрограм запрацювали лише три. Якщо минулого року суттєвими сумами дотацій вдалося стабілізувати ціни на продукти і навіть знизити їх (курятина), то за такої держпідтримки екперти навіть не беруться озвучувати рівень здорожчання.

Поки ціна на курятину в Україні – одна з найдешевших у світі, повідомляють міжнародні експерти. Також Україна входить в ТОП-3 найбільших постачальників м’яса птиці в ЄС. Але ввозити туди свою продукцію можуть виключно 7 птахофабрик, зокрема найбільшого виробника - експортера країни “МХП”.

Українські Національні Новини

Економіка